Στη Βουλή των Λόρδων το θέμα των εκκλησιαστικών θησαυρών

Στην αλλοίωση της ταυτότητας αλλά και την χαμένη αξιοπρέπεια που προκύπτει από την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός λαού, αναφέρθηκε η πολιτιστική ακτιβίστρια Τασούλα Χαζτητοφή, σε εκδήλωση στη Βουλή των Λόρδων.

Η κα. Χατζητοφή μιλούσε στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Blood, Treasure and Islamic State: War, Extremism and the Looting of Culture" που συνδιοργάνωσε με τη Βαρώνη Berridge του Vale of Catmose, όπου παρουσίασε και τέσσερις τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, δύο από τις οποίες είχαν

κλαπεί από το Μοναστήρι της Αψινθιώτισσας που βρίσκεται στην κατεχόμενη Κερύνεια.Τις εικόνες επαναπάτρισε εκ μέρους του Walk of Truth. Ερωτηθείσα από το BBC radio για τον επαναπατρισμό μεν, αλλά όχι επιστροφή στους τόπους από όπου κλάπηκαν τα έργα, ηταν σαφης.«Ούτε εγώ θέλω να τις βάζω σε μουσεία. Θέλω να τις επιστρέψω στους τόπους τους, στις εκκλησίες τους όπου λατρεύονται από το λαό, θέλω να τις επιστρέψω στο λαό μου.Οπόταν το λιγότερο που μπορώ να κάνω τώρα, είναι επιστρέφοντάς τις, να δώσω μια αίσθηση ελπίδας και ευτυχίας στον κυπριακό λαό. Μια αίσθηση δικαιοσύνης...», ανέφερε χαρακτηριστικά.Απόλυτα σύμφωνος και ο βρετανός βουλευτής, David Burrowes ο οποίος υποστηρίζει πως ο πολιτισμός είναι μέρος της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού.«Ήταν ένα πραγματικά ιστορικό γεγονός αυτό που έγινε στη Βουλή των Λόρδων. Αυτό που καταφέραμε με τη βοήθεια της κ. Χατζηττοφή ήταν να δούμε ολιστικά το ζήτημα της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάτι που δεν αφορά μόνο μια χώρα, ή τον κλάδο της αρχαιολογίας και της τέχνης, αλλά όλους όσοι σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ταυτότητα», τόνισε από την πλευρά του ο βρετανός βουλευτής Ντέιβιντ Μπάροους.Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος, απεσταλμένοι Πρεσβειών, μεταξύ των οποίων και της Αμερικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα