Στη Βουλή την Τρίτη οι επαγγελματίες ψαράδες Πάφου για χρονίζοντα αιτήματα

Θέματα ασφάλειας των σκαφών στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου θέτουν εκ νέου οι επαγγελματίες ψαράδες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Παράκτιας Αλιείας (Τμήμα Πάφου) Λεωνίδα Λεωνίδου.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί, ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο κ. Λεωνίδου αύριο Τρίτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας στην παρουσία του Τμήματος Αλιείας και του Δημάρχου Πάφου. Ο κ. Λεωνίδου ανέφερε πως σχετικές επιστολές με τα προβλήματα ήδη έχει αποστείλει ο Σύνδεσμος τους στον Υπουργό

Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Πέτρο Ξενοφώντος και στον Υπουργό Μεταφορών Αλέξη Βαφεάδη αλλά και στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, ζητώντας την στήριξή τους.

Όπως εξήγησε, έργα για την προστασία του Λιμανιού είχαν προταθεί και στον πρόσφατο σχεδιασμό για την προστασία από την διάβρωση του παραλιακού μετώπου Πάφου – Γεροσκήπου, όμως απορρίφθηκαν από το Τμήμα Αρχαιοτήτων διότι επηρεάζονταν αρχαία κατάλοιπα του λιμανιού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λεωνίδου σημείωσε πως ζητούν την «ελεύθερη πρόσβαση στα σκάφη τους με τα οχήματά τους όλο το 24ωρο γιατί ο ψαράς δεν έχει ωράριο για ψάρεμα». Ακόμη, την «παραχώρηση και την χρησιμοποίηση του καρνάγιου χωρίς περιορισμούς για ανακαίνιση των σκαφών τους που προσπαθούν να τους το κλείσουν», όπως υποστήριξε.

Επιπρόσθετα, την παραχώρηση χώρου στέγασης για τις ανάγκες του Σωματείου, την επιδιόρθωση της μπούκας του λιμανιού είσοδος – έξοδος σκαφών για την ασφάλεια της λεκάνης από τους νοτιοδυτικούς ισχυρούς ανέμους, την τοποθέτηση αλυσίδας- καδένας στην λεκάνη για αγκυροβόλιο των σκαφών τους , την τοποθέτηση βρύσης νερού, και την δημιουργία συγκεκριμένου χώρου υγιεινής για να μπορούν να πωλούν φρέσκο ψάρι απευθείας στον καταναλωτή.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Λεωνίδου, μέρος του χώρου ανήκει στον Δήμο Πάφου, άλλος χώρος στην Αρχή Λιμένων και άλλος χώρος στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, «ο ένας να τους στέλνει στον άλλον και δεν έγινε τίποτε μέχρι σήμερα».

Επίσης εξέφρασε την λύπη του για το γεγονός, όπως είπε, «ότι σπαταλούνται λεφτά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για να μην γίνονται έργα που σχετίζονται με την αλιεία, π. χ ψαροχώρι, πεζόδρομοι, επίστρωση πλατειών, ανακαίνιση καφενείου και διάφορα άλλα».

Τέλος ζητούν όπως κατασκευαστεί νέο καταφύγιο και να εγκαταλείψουν το υψιστάμενο αλλά και τους αρμόδιους να επισκεφτούν το Λιμανάκι της Κάτω Πάφου.

Πρόσθεσε τέλος πως σε περίπτωση που δεν εισακουστούν θα αναγκαστούν να κατέλθουν σε διαμαρτυρία.

Στο μεταξύ στις 6 Δεκεμβρίου οι επαγγελματίες ψαράδες της Πάφου θα γιορτάσουν την εορτή του Αγίου Νικολάου όπως εορτάζεται κάθε χρόνο αφού είναι ο προστάτης τους. Τον αγιασμό θα τελέσει ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός. 


Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα