«Εκλογές» κατεχομένων: Καθοριστική η ψήφος των εποίκων

Την σημασία των επερχόμενων «εκλογών» της 7ης Ιανουαρίου στα κατεχόμενα, ανέλυσε στο κεντρικό δελτίο του ΣΙΓΜΑ ο δρ. Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, Νίκος Μούδουρος.

Ο κ. Μούδουρος μιλώντας στις «Τομές τα Γεγονότα», σημείωσε ότι η αντίφαση που υπάρχει στη συγκεκριμένη παράνομη εκλογική διαδικασία είναι το γεγονός ότι στην δημόσια συζήτηση δεν υπάρχει το Κυπριακό και η μορφή επίλυσης του.

Από την άλλη τόνισε σε συνθήκες που δεν υπάρχουν συνομιλίες στο Κυπριακό παρατηρείται συνήθως άνοδος των δεξιών κομμάτων

στα κατεχόμενα.

Το τρίτο σημείο που υπογράμμισε ο κ. Μούδουρος, είναι οι σχέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την Τουρκία και πως αυτές θα μεταρρυθμιστούν στο ενδεχόμενο μη λύσης.

Όπως προσέθεσε, μετά το Κραν Μοντάνα τα κόμματα στα κατεχόμενα που υποστηρίζουν την ομοσπονδία βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση.

Αναφορικά με τους εποίκους, ανέφερε ότι υπάρχει το στοιχείο της αύξησης τους ως εκλογείς, με την παραχώρηση υπηκοοτήτων, ενώ από την άλλη παρατηρείται μια πολυδιάσπαση τους στο πολιτικό φάσμα.

Οι ψηφοφόροι στα κατεχόμενα ανέρχονται στις 190 χιλιάδες σε σχέση με τις 170 που υπήρχαν το 2013 και από αυτούς οι εννέα χιλιάδες είναι έποικοι, ανέφερε.

Ως εκ τούτου η ψήφος τους, υπογράμμισε ο κ. Μούδουρος, ενδεχομένως να αποβεί καθοριστική.

«Υπάρχει το κόμμα της “Αναγγέννησης” που είναι καθαρά το κόμμα των εποίκων αλλά, ας μην ξεχνούμε τα δυο τουρκοκυπριακά κόμματα της ”Εθνικής Ενότητας” και το “Δημοκρατικό Κόμμα” που έντονα διεκδικούν της ψήφους των εποίκων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αυτό που αναμένουμε να δούμε είναι μια μάχη μεταξύ της κεντροδεξιάς από την μια και της κεντροαριστεράς από την άλλη όπου εκπροσωπούνται από το κόμμα της «Εθνικής Ενότητας» και του «Ρεπουμπλικανικού λαϊκού κόμματος» αντίστοιχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα