Στη Νομική Υπηρεσία το ν/σ για την πώληση δανείων

Στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία απεστάλη την Τρίτη από το Υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο για την πώληση από τις τράπεζες, δανείων σε εγκεκριμένα από την Κεντρική Τράπεζα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή εταιρείες εξαγοράς δανείων, οι οποίες θα συσταθούν στην Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου ειδήσεων,

το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, το οποίο φέρει τον τίτλο “Νόμος που ρυθμίζει τις εργασίες εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων του 2015” και αποτελεί προαπαιτούμενο (prior action) για την ολοκλήρωση από την Τρόικα της τελευταίας αξιολόγησης της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος, είχε συμφωνηθεί την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Τρόικας και εγκρίθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον Υπουργό Οικονομικών. Απόψεις επί του νομοσχεδίου κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών και ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών.

Μετά το νομοτεχνικό έλεγχο, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα αγοράς δανείων από εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων, οι οποίες θα πρέπει να έχουν συσταθεί στην Κύπρο και να έχουν εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα ως εταιρείες που θα διαχειρίζονται δάνεια έτσι ώστε να υπόκεινται στις πρόνοιες του συγκεκριμένου νόμου και να έχει τη δυνατότητα η ΚΤ να ελέγξει μεταξύ άλλων την καταλληλότητα των μετόχων τους.

Επίσης, δυνατότητα αγοράς δανείων θα έχουν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα, πιστωτικά ιδρύματα που έλαβαν άδεια λειτουργίας από αρμόδια αρχή στην ΕΕ και χρηματοοικονομικά ιδρύματα τα οποία είναι θυγατρικές πιστωτικού ιδρύματος με έδρα σε κράτος μέλος.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η φορολόγηση των κερδών που θα αποκομίσει ένα πιστωτικό ή χρηματοοικονομικό ίδρυμα ή εταιρεία από την πώληση των δανείων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα