Στη δημοσιότητα η έκθεση ΕΥ για τη διαχείριση εκμισθώσεων κρατικής γης

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η Ελεγκτική Υπηρεσία την έκθεση της για τη διαχείριση εκμισθώσεων κρατικής γης.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική, η διαχείριση των εκμισθώσεων της κρατικής γης δεν γίνεται με οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο, ειδικότερα στις περιπτώσεις που η εκμίσθωση/άδεια χρήσης χορηγείται σε ιδιώτες για βιομηχανικούς, τουριστικούς, ή άλλους εμπορικούς σκοπούς.

H Ειδική Έκθεση "Διαχείριση Εκμισθώσεων Κρατικής Γης" ετοιμάστηκε και βρίσκεται στην ιστοσελίδα μας:https://t.co/pk7LSSSlGy pic.twitter.com/1OST2dCKZh

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (AUDIT OFFICE OF CYPRUS) (@Audit_Office_Cy) May 11, 2023

Τα συμπεράσματα 

Ο τρόπος διαχείρισης της κρατικής γης με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, δεν διασφαλίζει την τήρηση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της αποφυγής διακρίσεων, προς διασφάλιση της νομιμότητας και της διαχείρισης της περιουσίας της Δημοκρατίας με τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο, ειδικότερα στις περιπτώσεις που η εκμίσθωση/άδεια χρήσης χορηγείται σε ιδιώτες για βιομηχανικούς, τουριστικούς ή άλλους εμπορικούς σκοπούς.

β. Σε κάποιες περιπτώσεις διαπιστώσαμε ότι το Τμήμα Κτηματολογίου Χωρομετρίας (ΤΚΧ), καίτοι θεματοφύλακας της κρατικής γης, συνειδητά επιτρέπει σε επεμβασίες να κατέχουν και να χρησιμοποιούν παράνομα κρατική γη.

γ. Τα μέτρα που λαμβάνει το ΤΚΧ δεν είναι επαρκή για τη διαφύλαξη των εσόδων του Κράτους με τα ανείσπρακτα μισθώματα να ανέρχονται στις 31.12.2021 σε €8,5 εκ.

δ. Από τον έλεγχό μας καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σε γενικές γραμμές συμμόρφωση με το νομοθετικό πλαίσιο ωστόσο εντοπίσαμε περιπτώσεις παρεκκλίσεων από αυτό που αφορούν σε εκμίσθωση/παραχώρηση άδειας χρήσης κρατικής γης σε αντίθεση με συγκεκριμένες πρόνοιες των Κανονισμών, καθυστέρηση στην αναθεώρηση των μισθωμάτων, μη συμμόρφωση των μισθωτών με τους σχετικούς όρους των Συμβάσεων, καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για είσπραξη των μισθωμάτων καθώς και αδυναμίες στα συστήματα εσωτερικού ελέγχου αναφορικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη διάθεση κρατικής γης.

ε. Δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος που τέθηκε στον Χάρτη Δικαιωμάτων του Πολίτη για ολοκλήρωση των διαδικασιών διάθεσης κρατικής γης εντός 12-18 μηνών. Σημειώνεται ότι στις 23.11.2021 εκκρεμούσε η εξέταση 8.178 αιτήσεων με τις πρώτες να χρονολογούνται από το 1980.

στ. Το ΤΚΧ δεν διενεργεί επαρκείς και συστηματικούς ελέγχους για να διαπιστώσει τόσο τη συμμόρφωση των μισθωτών με τους όρους που περιλαμβάνονται στις Συμβάσεις όσο και την υλοποίηση των Αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου. Η έλλειψη ελέγχου αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο παράνομης χρήσης της κρατικής γης ή χρήσης της για μη εγκεκριμένους σκοπούς, χωρίς την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών.

ζ. Διαπιστώσαμε ασάφειες και κενά στους περί Ακινήτου Ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας (Διάθεση) Κανονισμούς (ΚΔΠ 173/1989), που δεν διασφαλίζουν την τήρηση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης όπως ούτε και την αντικειμενική, δίκαιη και ομοιόμορφη εξέταση όλων των αιτημάτων.

Γενικές συστάσεις

Ο τρόπος διαχείρισης της κρατικής γης πρέπει να διασφαλίζει την τήρηση των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της αποφυγής των διακρίσεων, προς διασφάλιση της νομιμότητας και της αξιοποίησης της περιουσίας της Δημοκρατίας με τον πιο οικονομικό, αποτελεσματικό και αποδοτικό τόπο. Για σκοπούς επίτευξης του πιο πάνω, συστήσαμε στον Διευθυντή του ΤΚΧ όπως διασφαλίζει, υπέρ όλων των πιθανών ενδιαφερόμενων, τον προσήκοντα βαθμό δημοσιότητας και τον έλεγχο του αμερόληπτου χαρακτήρα των διαδικασιών διαγωνισμού. Αυτό υπαγορεύει όπως για την εκμίσθωση γης για βιομηχανικούς, τουριστικούς ή άλλους εμπορικούς σκοπούς, ιδίως όταν η γη έχει μεγάλη αξία, προκηρύσσεται ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός με εκδήλωση ενδιαφέροντος αφού πρώτα το ΤΚΧ καθορίσει τις επιτρεπόμενες χρήσεις και το ελάχιστο αποδεκτό ενοίκιο. Ταυτόχρονα, ο Διευθυντής του ΤΚΧ να ετοιμάσει νέους Κανονισμούς που να διασφαλίζουν τις πιο πάνω αρχές καθώς και την αντικειμενική, δίκαιη και ομοιόμορφη εξέταση όλων των αιτημάτων.

Για πιο ορθολογιστική διαχείριση της κρατικής γης, το ΤΚΧ να αξιολογήσει τα ευρήματα και τις επισημάνσεις μας και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να επιλύσει, στη βάση χρονοδιαγραμμάτων και προγραμματισμού, τα προβλήματα, αδυναμίες και ελλείψεις που προέκυψαν αναφορικά με τη διαχείριση της κρατικής γης.
Για σκοπούς διαφύλαξης των εσόδων του Κράτους και για να μειωθεί ο κίνδυνος απώλειας εσόδων, το ΤΚΧ να διασφαλίζει ότι τα μισθώματα καταβάλλονται έγκαιρα. Σε αντίθετη περίπτωση να προβαίνει στα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που καθόρισε η Γενική Λογίστρια του Κράτους για προώθηση των υποθέσεων στη Νομική Υπηρεσία και να δρομολογεί χωρίς καθυστέρηση τη διαδικασία ακύρωσης των Συμβάσεων και ανάκτησης της κρατικής γης.
 

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Στη δημοσιότητα η έκθεση ΕΥ για τη διαχείριση εκμισθώσεων κρατικής γης,