Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μας ενδιαφερει η δημοκρατία στην Τουρκία

Θέλουμε να δούμε στην Τουρκία δημοκρατικές εκλογές, ελεύθερες, έντιμες και αξιόπιστες, είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων για τις εκλογές της Κυριακής και τις ανησυχίες που εκφράζονται στην Τουρκία.

«Η δημοκρατία στην Τουρκία είναι κάτι που μας ενδιαφέρει», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποφεύγοντας

παρόλα αυτά να αποκαλύψει τα μηνύματα που έδωσε στην τουρκική ηγεσία κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αγκυρα η υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές διώξεις στην Αγκυρα σε βάρος οργανισμών που σχετίζονται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο κ. Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να βλέπουν παντού τις κυβερνήσεις να διασφαλίζουν ότι οι δραστηριότητες για την επιβολή του νόμου να γίνονται σύμφωνα με τα διεθνή νομικά πρότυπα συμπεριλαμβανομένου και του πλήρους σεβασμού της διαδικασίας και της ίσης μεταχείρισης έναντι του νόμου.

«Είμαστε ξεκάθαροι πως συνεχίζουμε να προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οι πράξεις τους σέβονται τις παγκόσμιες δημοκρατικές αξίες, οι οποίες κατοχυρώνονται από την ίδια την τουρκική κυβέρνηση και το σύνταγμα, συμπεριλαμβανομένης της δικαστικής διαδικασίας, της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι και φυσικά πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης και την πληροφόρηση».

Είπε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν τις ίδιες ανησυχίες που είχαν πριν, σε σχέση με το δικαίωμα στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας του λόγου και του συνέρχεσθαι.

Τέλος κληθείς να εκτιμήσει τις επιπτώσεις αυτών των ενεργειών στο εκλογικό αποτέλεσμα, ο εκπρόσωπος είπε ότι οι ΗΠΑ εγείρουν ιδιωτικά και δημόσια τις ανησυχίες τους, όμως εναπόκειται στον τουρκικό λαό να αποφασίσει για την κατεύθυνση της κυβέρνησής του κι όχι να το υποδεικνύουν οι ΗΠΑ από το βήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα