Στεφάνου: Το μομέντουμ δεν λύνει από μόνο του το Κυπριακό

"Τα συγκλίνοντα συμφέροντα ενδεχομένως να δημιουργούν μομέντουμ για λύση, ωστόσο το μομέντουμ από μόνο του δεν λύνει το Κυπριακό", ανέφερε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στο "Πρωτοσέλιδο" του Σίγμα, ο κ Στεφάνου σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης "άρχισε τη διαχείριση του Κυπριακού από λανθασμένη βάση στα πρώτα στάδια της διακυβέρνησής του". Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου "ο Πρόεδρος

είχε δώσει υποσχέσεις σε πρόσκαιρους εταίρους για να εκλεγεί Πρόεδρος και μετά είδε ότι η πολιτική που ακολουθούσε δεν απέδιδε".

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, για ένα χρόνο του ασκούσε κριτική στο Κυπριακό, καθώς το κόμμα της αριστεράς θεωρούσε ότι θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικό για τη διαδικασία επίλυσης αν ο Νίκος Αναστασιάδης υιοθετούσε τις συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ, που σχεδόν είχαν φτάσει σε σημείο συμφωνίας στα τρία από τα έξι κεφάλαια του Κυπριακού. Αυτό θα επέτρεπε στον Πρόεδρο να επικεντρωθεί περισσότερο στα κεφάλαια του περιουσιακού και του εδαφικού παρά να χάνει χρόνο, σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

"Κανείς δεν μπορεί να πει αν είμαστε κοντά ή όχι σε λύση"

Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί με ασφάλεια να πει αν είμαστε κοντά ή όχι σε μια λύση. Θα μπορούμε ενδεχομένως να το πούμε με περισσότερη ασφάλεια μέχρι το τέλος του μήνα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι συναντήσεις Αναστασιάδη - Ακιντζί, ανέφερε.

Υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΑΚΕΛ, κυρίως στο ότι επαναβεβαιώθηκαν οι συγκλίσεις Χριστόφια - Ταλάτ. Έχουμε ωστόσο πολύ δρόμο και δουλειά που πρέπει να γίνει.

"Η συγκυρία δημιουργεί δυναμική λύσης, το μομέντουμ ωστόσο δεν λύνει το Κυπριακό"

Τα συγκλίνοντα συμφέροντα στην περιοχή, μπορούν να εξυπηρετηθούν από τη λύση του κυπριακού, ανέφερε με νόημα ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ. Συνέχισε ωστόσο λέγοντας ότι τα μομέντουμ δεν λύνουν το κυπριακό.

"Δεν γνωρίζουμε αν η Τουρκία έχει αποφασίσει να κινηθεί προς την κατεύθυνση της λύσης, αυτό θα διαφανεί στη συνέχεια της διαπραγματευτικής διαδικασίας", τόνισε.

Εκτίμηση του κ. Στεφάνου είναι ότι η Τουρκία θα κριθεί όταν συζητηθούν οι εδαφικές αναπροσαρμογές, όπου ο Ακιντζί δεν θα αποφασίσει μόνος του.

Σημαντικά σημεία στα οποία θα κριθεί επίσης στο μέλλον η Τουρκία είναι η στάση της σε σχέση με τα κεφάλαια ασφάλειας, εγγυήσεων και αποχώρηση στρατευμάτων και εποίκων.

"Ο κ. Αναστασιάδης είναι ο πολιτικός της κρίσης"

Ο Εκπρόσωπος Τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης "είναι ο πολιτικός της κρίσης, καθώς το κούρεμα των καταθέσεων ήταν αυτό που πράγματι κατέστρεψε την Οικονομία.

"Ο Πρόεδρος δεν τήρησε καμιά του δέσμευση, με πρώτη και καλύτερη αυτή για το ότι δεν θα δεχόταν κούρεμα καταθέσεων", σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

"Επικαλείται συνεχώς ότι παρέλαβε καμένη γη ο Πρόεδρος, αλλά αυτός είναι που διεμήνυε ότι δεν θα δεχόταν να συζητήσει καν κούρεμα καταθέσεων", σημείωσε ο Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

"Δεν μπορούν αν δώσουν προοπτικές οι πολιτικές που εφαρμόζονται"

Σε σχέση με την ανεργία και τις προοπτικές της Οικονομίας, ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι "Οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν μπορούν να δώσουν προοπτική και μέλλον στην Κύπρο".

Τα προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ενδεχομένως να είναι χρήσιμα για να μπορέσουν να αποκτήσουν εμπειρία και να μπουν στην αγορά εργασίας οι νέοι, αλλά δεν απαντούν στην ανεργία, σημείωσε. Θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές κινήσεις και να μην αφορούν μισθούς 500 και 600 ευρώ τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα