Σταθεροποιείται το πετρέλαιο στις ασιατικές αγορές

Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στις ασιατικές αγορές, μετά την πτωτική πορεία τους, για δύο συνεχόμενες ημέρες.

Η πτώση των τιμών κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις προκλήθηκε από τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου, αλλά και την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής στη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου

Brent, διεθνούς προέλευσης, καταγράφηκαν στα 45,10 δολ το βαρέλι, αυξημένες κατά 13 σεντς ή 0,3% από την τελευταία συνεδρίαση. Οι τιμές του αναφερόμενου τύπου πετρελαίου είχαν μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από 6%, από την 29η Απριλίου.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 8 σεντς ή 0,2% στα 43,73 δολ το βαρέλι. Η αύξηση αυτή ακολούθησε την πτώση των τιμών του αμερικανικού αργού, για ποσοστό μεγαλύτερο από 6% από τα τέλη Απριλίου.

Οι μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις προκλήθηκαν από την αύξηση της παραγωγής στη Μέση Ανατολή, αλλά και από τις ενδείξεις αποδυνάμωσης της οικονομικής ανάπτυξης, στις ασιατικές αγορές.

Στο μεταξύ, η παραγωγή πετρελαίου στη Βενεζουέλα αναμένεται να μειωθεί κατά μέσο όρο στα 2,35 εκατ βαρέλια ημερησίως τη χρονιά που διανύουμε, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η λατινοαμερικάνικη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, φαίνεται να επηρεάζουν την πετρελαϊκή παραγωγή της, σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων IPD Latin America.

Η πρόβλεψη της εταιρίας βασίζεται σε εκτίμηση για τα στοιχεία τριμήνου του πετρελαϊκού τομέα της Βενεζουέλας, τα οποία αναφέρουν μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 6,8% στα 2,59 εκατ βαρέλια την ημέρα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, σε σύγκριση με την παραγωγή του αντίστοιχου τριμήνου του 2015.

Η μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής αποδίδεται σε καθυστερήσεις στην έναρξη γεωτρήσεων, στη μη επαρκή συντήρηση των πετρελαϊκών πεδίων, στις κλοπές υλικού, αλλά και στη γενικότερη έλλειψη οικονομικής ρευστότητας που παρατηρείται στη χώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα