Σταθερή στήριξη Ρωσίας για δίκαιη λύση κυπριακού

Την υποστήριξη της Ρωσίας σε μια δίκαιη λύση του Κυπριακού επανέλαβε χθες βράδυ ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία, Στάνισλαβ Οσάτσιι, μιλώντας σε εκδήλωση στην Πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία, για την Εθνική Ημέρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Είναι πολύ σημαντικό, τόνισε ο Ρώσος Πρέσβης, οι δύο κοινότητες στην Κύπρο ν’ αναπτύξουν τις παραμέτρους μιας λύσης ανεξάρτητα και χωρίς οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή επιδιαιτησία.Ο κ. Οσάτσιι αναφέρθηκε

στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών, στην επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Μόσχα τον Ιανουάριο του 2015 και στην επίσκεψη ακολούθως του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο.

Έκανε λόγο για σημαντικές διμερείς συμφωνίες, που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε ότι συνεχίζουν να ενισχύουν τη βάση της συνεργασίας τους και «αρκετές σημαντικές συμφωνίες προχωρούν».

Αναστασιάδης: Σταθερός υποστηρικτής η Ρωσία

Την μεγάλη εκτίμηση της Κύπρου για την θέση αρχών της Ρωσίας στο Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος ΑναστασιάδηςΡωσία, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι ένας σταθερός υποστηρικτής των προσπαθειών για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης, η οποία θα τερματίζει την στρατιωτική κατοχή και θα επανενώνει τη χώρα και το λαό της, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ελπίζουμε, είπε, πως μια επανενωμένη Κύπρος θ’ αποτελέσει μοντέλο και παράδειγμα προς μίμηση στην περιοχή, αφού μια λύση στο Κυπριακό δεν θα είναι επωφελής μόνο για την Κύπρο και το λαό της, αλλά και θα επηρεάσει θετικά και την ταραχώδη γειτονιά μας.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στους ιστορικούς δεσμούς και την ιδιαίτερη, με βαθιές ρίζες φιλίας μεταξύ των λαών Κύπρου και Ρωσίας, η οποία όπως είπε, υπάρχει εδώ και αιώνες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι διεθνείς και περιφερειακές προκλήσεις απαιτούν κοινές αντιδράσεις και στενή και ισχυρότατη συνεργασία, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι απειλές ασφαλείας.

Πρέπει, υπέδειξε, να συνεργαστούμε και να ενώσουμε δυνάμεις, ώστε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, όπως η μάστιγα της τρομοκρατίας.
Παράλληλα εξήρε τον σημαντικό ρόλο της Ρωσίας στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και στην επίτευξη διευθέτησης στο θέμα του Ιράν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε, ακόμη, ότι η Κύπρος θα στηρίξει τις προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, εφόσον μια τέτοια εξέλιξη θα αποβεί επωφελής και για την ίδια την ΕΕ.

Οι κυρώσεις, τόνισε, δεν αποτελούν αυτοσκοπό και πως κανείς δεν έχει να κερδίσει αν η Ρωσία αντιμετωπίσει οικονομικά ή άλλα προβλήματα.

Αναφερόμενος στην οικονομική συνεργασία ΚύπρουΡωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν την περαιτέρω επέκταση του ήδη ευρύτατου θεσμικού πλαισίου συνεργασίας τους και να εργαστούν για την ενίσχυση αυτών των αμοιβαία επωφελών σχέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα