Στα βαθιά με «περιουσιακό» Αναστασιάδης-Ακιντζί

Άκρως σημαντική κρίνεται η αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί με το περιουσιακό να κατέχει εξέχουσα θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η αυριανή συνάντηση όπως και η επόμενη της 14ης Σεπτεμβρίου κρίνονται ως άκρως σημαντικές καθώς οι δύο ηγέτες θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν διαφορές στο σημαντικότερο κεφάλαιο του κυπριακού.

Επί τάπητος θα τεθούν τα ζητήματα της κατηγοριοποίησης που αφορά νόμιμους ιδιοκτήτες, χρήστες, αλλοδαπούς που αγόρασαν παράνομα ακίνητη ιδιοκτησία, εποίκους, κρατική γη, περιουσία εκκλησιάς κλπ. Στην ατζέντα επίσης και τα θέματα που αφορούν την λεγόμενη

Επιτροπή Περιουσιών η οποία θα ασκεί επιδιαιτησία προς επίλυση διαφορών.

Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα που θα βρίσκεται στην ατζέντα είναι ο ορισμός του τί εστί χρήστης. Ειδικά αυτό το θέμα συνεχίζει να πυροδοτεί αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον πολιτικό κόσμο.

Η ε/κ πλευρά αποδίδει τεράστια σημασία στην αυριανή συνάντηση καθώς θεωρεί πως μαζί με αυτή της 14ης Σεπτεμβρίου θα καθορίσουν και την παραπέρα εξέλιξη του διαλόγου.

Αυτή την ώρα όπως πληροφορούμαστε είναι σε εξέλιξη σύσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη με τους στενούς του συνεργάτες και τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας με αντικείμενο την αυριανή συνάντηση.

Η τουρκική Χουριέτ μιλά για αρνητικό αντίκτυπο που προκαλεί στα κατεχόμενα πρόταση για εφαρμογή αναλογίας 4 προς 1 στο θέμα της διακίνησης και της εγκατάστασης Ελλήνων και Τούρκων πολιτών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πρόταση θα ανατρέψει τα πληθυσμιακά δεδομένα στα κατεχόμενα καθώς θα χάσουν την υπηκοότητα δεκάδες χιλιάδες έποικοι.

Η εφημερίδα αναφέρει πως σύμφωνα με την Ε/κ πλευρά μετά τη λύση θα υπάρχουν 734 χιλιάδες Ε/Κ και 183 χιλιάδες Τ/Κ ενώ σήμερα στα κατεχόμενα την υπηκοότητα του ψευδοκράτους έχουν 280 χιλιάδες.

Και η Μιλιέτ κάνει αναφορά σε πρόταση για αναλογία 4 -1 ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τ/κ πλευρά επιμένει ότι όλοι οι πολίτες του ψευδοκράτους πρέπει να γίνουν πολίτες του νέου κράτους.

Για το εδαφικό, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ε/κ πλευρά ζητά επιστροφή της Μόρφου και κάποιων άλλων περιοχών και κάνει λόγο για μεταβατική περίοδο δύο ή τριών μηνών ενώ η τ/κ πλευρά κάνει αναφορά στο πλαίσιο που υπάρχει στο σχέδιο Ανάν όσον αφορά το εδαφικό και λέγει ότι η μεταβατική περίοδος πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι μήνες.

Στο μεταξύ επικαλούμενη τον ίδιο αξιωματούχο, η Μιλλιετ αναφέρει πως η ε/κ πλευρά θέλει το όνομα Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα