Στα σκαριά συμφωνία Τουρκίας-Ισραήλ για αγωγό Φυσικού Αερίου

Ο σύμβουλος του ισραηλινού υπουργείου Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, Ντρορ Κοέν, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’ ανέφερε ότι το Ισραήλ επιθυμεί την υπογραφή μίας καταρχήν συμφωνίας με την Τουρκία για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, «αν και προσπαθούμε να βρούμε μία μέση οδό προκειμένου όλοι να είναι ικανοποιημένοι», όπως είπε.

«Το βασικό μας ζήτημα είναι η τιμή του αερίου που θα έρχεται από το Ισραήλ και η διαδρομή του», τόνισε.

Ο Κοέν υποστήριξε ότι οι συνομιλίες για τη συγκεκριμένη συμφωνία έχουν φτάσει σε ένα σημείο

και είναι πεπεισμένος ότι «θα καταλήξουμε σε συμφωνία στο τέλος αν τόσο το Ισραήλ όσο και η Τουρκία δείξει την απαιτούμενη ευελιξία», όπως είπε.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Κοέν, προσπαθεί παράλληλα να επιτύχει μία ‘περιφερειακή’, όπως την ονόμασε, συμφωνία, γι’ αυτό και πριν από λίγες εβδομάδες έγιναν κάποιες διαβουλεύσεις στην Ελλάδα με εκπροσώπους από τον ιδιωτικό και το δημόσιο φορέα.

Δήλωσε ωστόσο ότι ακόμη είναι νωρίς να αναφερθεί στις λεπτομέρειες της συμφωνίας. «Γίνονται συνομιλίες για μία ‘περιφερειακή’ συμφωνία και για μία ξεχωριστή συμφωνία με την Τουρκία. Είμαστε πρόθυμοι για την υπογραφή μίας καταρχήν συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά προσπαθούμε να βρούμε μία μέση οδό προκειμένου όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Το βασικό μας ζήτημα είναι η τιμή του αερίου που θα έρχεται από το Ισραήλ και η διαδρομή του.

Είμαι θετικός και πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε συμφωνία. Διότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική για εμάς, για την κυβέρνησή μας. Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε με την Τουρκία», είπε.

Γιατί συμφωνία με την Τουρκία;

Ο Κοέν μετέφερε επίσης στην Άγκυρα την προσδοκία του Ισραηλινού υπουργού Ενέργειας, Γιουβάλ Στέινιτζ, να επισκεφτεί κάποια στιγμή το Τελ Αβίβ ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, και έτσι, με αυτόν τον τρόπο να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό.

Δήλωσε επίσης ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου που εξορύσσεται ανοιχτά του Ισραήλ. «Δεν θεωρούμε κάποια επιλογή ανώτερη από την άλλη. Θέλουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία και να προχωρήσει η δουλειά. Μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ θα είναι σημαντική τόσο για την περιοχή, όσο και για την Ευρώπη» ανέφερε.

Υπολογίζεται ότι από το μεγαλύτερο οικόπεδο του Ισραήλ το Λεβαθιάν, καθώς και από το Ταμάρ θα εξορυχθούν πάνω από 800 δις κ.μ. φυσικού αερίου. Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ έχει δηλώσει μάλιστα ότι η περιοχή γύρω από τα οικόπεδα αυτά διαθέτει άλλα 2,2 τρις. κ.μ. αποθεμάτων φυσικού αερίου, που αναμένονται να ανακαλυφθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα