Στα «όπλα» οι περιβαλλοντολόγοι της Ε.Ε για γενετικά τροποποιημένα φυτά

Οι ευρωβουλευτές στην επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν την Τετάρτη μια πρόταση για χαλάρωση των κανόνων για τα γενετικά τροποποιημένα φυτά που παράγονται χρησιμοποιώντας τις λεγόμενες νέες γονιδιωματικές τεχνικές, προκαλώντας έντονη κριτική από περιβαλλοντικές ομάδες.

Το ζήτημα των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών δίχασε την Ευρωπαϊκή Ένωση για μια γενιά προτού το μπλοκ εγκρίνει νομοθεσία το 2001.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων υιοθέτησε τη θέση της

σχετικά με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χαλάρωση αυτών των κανόνων με 47 ψήφους υπέρ, 31 κατά και τέσσερις αποχές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται τώρα να ψηφίσει επί του προτεινόμενου νόμου κατά τη σύνοδο ολομέλειάς του στις 5-8 Φεβρουαρίου προτού ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με χώρες μέλη της ΕΕ, οι οποίες παραμένουν διχασμένες για το θέμα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, 37 νικητές του βραβείου Νόμπελ και άλλοι επιστήμονες προέτρεψαν τους νομοθέτες της ΕΕ να υποστηρίξουν τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές ή NGTs και «να απορρίψουν το σκοτάδι της αντιεπιστημονικής τρομοκρατίας».

Η τρέχουσα νομοθεσία παρέχει στους περιβαλλοντολόγους τη διαβεβαίωση ότι η ΕΕ δεν θα μετατραπεί σε ελεύθερη για όλες τις πολυεθνικές αγροτοβιομηχανίες να παράγουν ΓΤΟ χύμα και να πωλούν προϊόντα στα 450 εκατομμύρια πολίτες του μπλοκ χωρίς λεπτομερή σήμανση και προειδοποιήσεις.

Ωστόσο, οι νομοθέτες συμφώνησαν την Τετάρτη να δημιουργήσουν δύο διαφορετικές κατηγορίες και δύο σετ κανόνων για τα γενετικά τροποποιημένα φυτά που παράγονται με χρήση NGT. Όσες θεωρούνται ισοδύναμες με τις παραδοσιακές καλλιέργειες θα εξαιρούνται από τη νομοθεσία για τους ΓΤΟ, αλλά άλλες μονάδες NGT θα πρέπει να ακολουθούν τις τρέχουσες απαιτήσεις.

Η επιτροπή συμφώνησε ότι όλα τα εργοστάσια NGT θα πρέπει να παραμείνουν απαγορευμένα στη βιολογική παραγωγή. Συμφώνησε επίσης για απαγόρευση όλων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που έχουν κατατεθεί για εργοστάσια NGT, λέγοντας ότι θα βοηθήσει «να αποφευχθούν νομικές αβεβαιότητες, αυξημένο κόστος και νέες εξαρτήσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους».

Keywords
Τυχαία Θέματα