Στα δυο ο πλανήτης λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς – Ποια είναι τα «στρατόπεδα»

Από την αρχή του πολέμου και την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ το προπερασμένο Σάββατο, αναλυτές ανά τον κόσμο συνεχώς τονίζουν τους κινδύνους ανάφλεξης και επέκτασης του πολέμου από το μέτωπο της Λωρίδας της Γάζας.

Τις πρώτες ημέρες εκφράστηκαν φόβοι για εμπλοκή της Χεσμπολάχ στα βόρεια σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, ήδη τις τελευταίες ημέρες γίνονται μάχες εκεί, εκκενώσεις χωριών και σποραδικούς βομβαρδισμούς.

Το Ισραήλ, το οποίο στη Γάζα επιτίθεται στη Χαμάς, στον βορρά αμύνεται απέναντι σε μεμονωμένες επιθέσεις μαχητών της Χεσμπολάχ.

Το Ισραήλ βομβάρδισε και περιοχές στη Συρία,

τρίτο μέτωπο δηλαδή, όπως για παράδειγμα στο αεροδρόμιο στο Χαλέπι.

Στην ουσία το Ισραήλ εκεί χτυπά στρατιώτες του καθεστώτος της Συρίας και διαδρόμους ενίσχυσης της Χεσμπολάχ από το Ιράν.

Και στα τρία μέτωπα το Ισραήλ πολεμά τον ίδιο αόρατο αντίπαλο, ο οποίος κρύβεται πίσω από οργανώσεις τις οποίες στηρίζει και οργανώνει: Το Ιράν.

Πλέον η περιοχή μοιάζει με μπαρουταποθήκη, την οποία πλησιάζουν πλέον παγκόσμιες αντίπαλες υπερδυνάμεις.

Μοιάζει ο πλανήτης να μοιράζεται στα δυο, με στόχο τον έλεγχο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Πώς διαχωρίζονται τα κυριότερα αντίπαλα στρατόπεδα και οι σύμμαχοι 


«Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα»

Ειλημμένη απόφαση χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας και εξάλειψη της Χαμάς από προσώπου γης.Επιστράτευση 360.000 εφέδρων υπό τα όπλα.Στοχευμένες επιθέσεις από αέρος σε Γάζα, Νότιο Λίβανο και Συρία.

Ιράν - «Δάχτυλο στην σκανδάλη»

Υπ. Εξωτερικών: «Ιράν, Συρία, Χεσμπολάχ είναι με το δάκτυλο στην σκανδάλη».«Τα μέλη της Ισλαμικής Συνεργασίας να επιβάλλουν εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ».«Εάν οι επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του απροστάτευτου πληθυσμού της Γάζας συνεχιστούν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της κατάστασης και την προοπτική μιας διεύρυνσης της σύγκρουσης».

ΗΠΑ - «Στο πλευρό του Ισραήλ»

Πλήρης υποστήριξη, στρατιωτική και διπλωματική στο Ισραήλ.Αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο δύο αεροπλανοφόρων (USS Gerald R. Ford, USS Eisenhower).Αποστολή της Ναυαρχίδας του 6ου Στόλου (USS Mount Whitney: Πλοίο Διοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Υπολογιστών και Πληροφοριών).Επίσκεψεις Μπάιντεν - Μπλίνκεν στο Ισραήλ και περιοδεία σε χώρες της περιοχής.

Ρωσία: «Πύραυλοι Βεληνεκούς 1.000 χλμ»

Ανάμιξη Ρωσίας μέσα από δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν και του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών 

Πούτιν: Οι ενέργειες των ΗΠΑ για στήριξη του Ισραήλ, οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση.Πούτιν: Τα αεροσκάφη μας Mig-31 είναι οπλισμένα με πυραυλικά συστήματα Kinzhal και θα αρχίσουν να περιπολούν στη Μαύρη Θάλασσα. Οι πύραυλοι αυτοί έχουν βεληνεκές άνω των 1.000 χιλιομέτρων.Λαβρόφ: Οι απόπειρες να κατηγορηθεί το Ιράν για την κρίση στη Γάζα συνιστούν προκλήσεις.

Οι πιο πάνω χώρες είτε δείχνουν στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, είτε απειλούν με πολεμική σύρραξη.

Ο διχασμός ωστόσο συνεχίζεται, καθώς ξεκάθαρα υπέρ των δύο πλευρών, έχουν ταχθεί σειρά από άλλες χώρες και οντότητες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στην πλευρά της Δύσης, με έμφαση και στην ανθρωπιστική πτυχή.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο ακολουθεί κατά πόδας τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρακολουθεί πάρα πολύ στενά την περιοχή, έχοντας και τις βάσεις στην Κύπρο.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα θέλει να παρέμβει δυναμικά στην περιοχή, με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιν Πινγκ να δηλώνει σήμερα πως «η Κίνα επιθυμεί να φέρει περισσότερη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο.

Τέλος, η Τουρκία, με τον Πρόεδρο της Ερντογάν να έχει εξαπολύσει μετωπική επίθεση εναντίον του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών τις τελευταίες 10 μέρες, προσδοκώντας σε ηγετικό ρόλο στους μουσουλμάνους της περιοχής.

Τα ανοιχτά μέτωπα συγκρούσεων στον πλανήτη

Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, με δεδομένο μάλιστα ότι την ίδια ώρα υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα συγκρούσεων στον πλανήτη.

Καταρχήν υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Υπάρχει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία ωστόσο υποστηρίζει ολόκληρος ο δυτικός κόσμος.

Είναι ένας πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 600 ημέρες και είναι τα πάντα γνωστά, εκτός από το πως θα τελειώσει αυτή αιματοχυσία.

Πιο κάτω, στη Συρία μαίνεται μακροχρόνια εμφύλια σύγκρουση.

Στη Βόρεια Συρία η Τουρκία έχει δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας και σφυροκοπά ανελέητα ανά διαστήματα τους για εκείνη τρομοκράτες Κούρδους, τους οποίους όμως στηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής διότι είναι σύμμαχοι τους στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και των τζιχαντιστών.

Σε αυτή την περιοχή πριν λίγες ημέρες οι Αμερικανοί κατέρριψαν τουρκικό drone, με τον Ερντογάν να μιλά πλέον για ζήτημα ασφαλείας μεταξύ Τουρκίας – Ηνωμένων Πολιτειών.

Ανοιχτά μέτωπα υπάρχουν και στην Ανατολική Ασία, πάλι με εμπλοκή υπερδυνάμεων.

Η Ταιβάν είναι ίσως το πιο καυτό ζήτημα στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών Κίνας.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν την Ταϊβάν ως «μέρος στο οποίο θα μπορούσαν να καταλήξουν σε πόλεμο» ΗΠΑ και Κίνα.

H Κίνα, θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της η οποία αποσχίστηκε κατά των Κινεζικό εμφύλιο και απαιτεί την ενσωμάτωση της στην Κινεζική επικράτεια.

Στον αντίποδα οι ΗΠΑ έχουν κάνει ξεκάθαρο σε κάθε επίπεδο και με κάθε τρόπο ότι η εδαφική ακεραιότητα της Ταϊβάν πρέπει να γίνει σεβαστή.

Η αντιπαράθεση εδώ δεν είναι μόνο γεωπολιτική αλλά και οικονομική και εμπορική. Τέλος, υπάρχει το ανοιχτό μέτωπο Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Απανωτές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από την πλευρά της Βόρειας Κορέας στην θάλασσα και επίδειξη δύναμης και απαντήσεις από τη Νότια Κορέα, η οποία έχει στο πλευρό της τους Αμερικανούς.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε λόγο για «επικίνδυνη» στρατιωτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, εναντίον της Βόρειας Κορέας, έπειτα από συνομιλίες που είχε στην Πιονγκγιάνγκ.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στη Σαουδική Αραβία, την πολύφερνη νύφη καθώς η στάση της θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή αλλά και τις παγκόσμιες εξελίξεις.

«Η νύφη»

Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, Ριάντ και Τελ Αβίβ, δηλαδή Άραβες και Εβραίοι, έκαναν σοβαρότατες προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων.9 – 10 Σεπτεμβρίου: Στη Σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν μια νέα εμπορική οδό που σκοπεύει να συνδέσει την Ινδία με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, με λιμάνια και σιδηροδρομικές γραμμές.Ήταν άμεση πρόκληση απέναντι στις φιλοδοξίες της Κίνας που σχεδιάζει τον νέο δρόμο του Μεταξιού.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις συνομιλίες με το Ισραήλ και όλα τινάχθηκαν στον αέρα προς το παρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα