Πώς επηρεάζει την Κύπρο η πτώση της τουρκικής λίρας

Την άποψη ότι οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από την κατρακύλα της τουρκικής λίρας μέσω κατεχομένων θα είναι αρνητικές, εξέφρασε ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Φλωρεντιάδης ανέφερε ότι, παρά το ενδιαφέρον των Τουρκοκυπρίων για άνοιγμα λογαριασμών σε τράπεζες των ελεύθερων περιοχών, κάτι που ενδεχομένως να φέρει κεφάλαια, τελικά μάλλον η κυπριακή οικονομία δεν θα επωφεληθεί.

Όπως

τόνισε, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα θετικό «εμπορικό ισοζύγιο» με την οικονομία των κατεχομένων, δηλαδή τα χρήματα που ξοδεύουν οι Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές είναι περισσότερα από όσα ξοδεύονται από τους κατοίκους των ελεύθερων περιοχών στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Αυτό, πρόσθεσε, είναι φυσιολογικό, καθώς οι δομές του εμπορίου στις ελεύθερες περιοχές είναι πιο ανεπτυγμένες και οι επιλογές είναι περισσότερες.

«Άρα, ενδεχομένως η αδυναμία της τουρκικής λίρας και λόγω του ότι οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι πληρώνονται σε τουρκικές λίρες, να μην τους αφήνει να ψωνίζουν και να ξοδεύουν τόσα χρήματα στις ελεύθερες περιοχές όπου οι τιμές είναι σε ευρώ. Αυτό σίγουρα θα περιορίσει την αγοραστική δύναμή τους και μπορεί να επιφέρει μείωση στα έξοδα που κάνουν», είπε.

Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε την αμφιβολία του σε σχέση με τη μαζικότητα του φαινομένου για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στις ελεύθερες περιοχές, επικαλούμενος μια σειρά από λόγους.

Αφενός, υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας να ανοιχτούν λογαριασμοί, αν δεν υφίσταται διεύθυνση κατοικίας στις ελεύθερες περιοχές κι αφετέρου δεν υπάρχει μεγάλη ευχέρεια για τη μεταφορά μεγάλων ποσών από τα κατεχόμενα, με αποτέλεσμα η διαφορά που ίσως προκύψει να μην αλλάξει τις ισορροπίες προς το καλύτερο.

«Ακόμα κι αν μιλήσουμε, υποθετικά, για μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ποσά που είναι πολύ μεγάλα, δεν αλλάζουν τη συνολική εικόνα. Επίσης, δεν νομίζω ότι είναι τόσο στενοί οι δεσμοί για μεταφορά χρημάτων από τα κατεχόμενα, καθώς στα οδοφράγματα υπάρχουν οι γνωστοί περιορισμοί», είπε.

Στην παρατήρηση ότι ο ψευδοπρωθυπουργός Τουφάν Ερχιουμάν έκανε λόγο για μεταρρυθμίσεις και μέτρα, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι μπορεί να εξεταστεί και αλλαγή του νομίσματος στο ψευδοκράτος, ο κος Φλωρεντιάδης εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, λόγω των πολύ στενών δεσμών με την Τουρκία.

«Τα κατεχόμενα δεν μπορούν να υπάρξουν ως ανεξάρτητη οικονομική οντότητα χωρίς ουσιαστική στήριξη από την Τουρκία», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι πλέον γίνεται κατανοητό πως η αυστηρή και άμεση διασύνδεση με την Τουρκία από τη μια είναι βοηθητική, από την άλλη υπάρχει κόστος, λόγω της αστάθειας που προκύπτει από τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παρεμβαίνει στα επιτόκια, εμφανιζόμενος, μάλιστα, ως «εχθρός» τους.

«Έχει δημιουργηθεί ένας πανικός γύρω από την τουρκική λίρα. Μόνο για σήμερα, για την ημέρα που μιλάμε, έχει υποστεί πτώση κατά 5%, φτάνοντας νέο χαμηλό σε σχέση με το δολάριο. Ενδεικτικά, πριν 18 μήνες ένα δολάριο αγόραζε 3 τουρκικές λίρες, ενώ σήμερα αγοράζει 5», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα