Στα χέρια του Α. Μαυρογιάννη το Κοινό Έγγραφο Έιντε

Παραδόθηκε στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, γύρω στις 11.00, το προσχέδιο του Κοινού Εγγράφου το οποίο έχουν ετοιμάσει τα Ηνωμένα Έθνη και συγκεκριμένα ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, μετά από κύκλο διεργασιών με όλα τα εμπλεκόμενα στη Διάσκεψη για την Κύπρο, μέρη.

Ο κ. Μαυρογιάννης άρχισε άμεσα κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, έτσι ώστε να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού. Δεν θα παραδοθεί στα κόμματα το εν λόγω

έγγραφο.

Προσερχόμενος στα γραφεία του ΑΚΕΛ για να ενημερώσει τον ΓΓ του κόμματος Άντρο Κυπριανού για το προσχέδιο του κοινού εγγράφου ο κ. Μαυρογιάννης δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις’

«Δεν μπορώ να πω τίποτε, μόνο ότι μας παραδόθηκε το έγγραφο,» είπε στους δημοσιογράφους.

Σε ερώτηση εάν η ε/κ πλευρά θα απαντήσει στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο κ. Μαυρογιάννης είπε «πάντα δίδουμε απαντήσεις στον κ. Έιντε.»

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσο το έγγραφο είναι προς σχολιασμό, απάντησε «Ναι είναι προς σχολιασμό.»

Νωρίτερα ο κ. Μαυρογιάννης ενημέρωσε την ηγεσία του ΔΗΣΥ για το έγγραφο ενώ αργότερα θα ενημερώσει τις ηγεσίες και άλλων κομμάτων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, θα λάβει αντίγραφο του Κοινού Εγγράφου, έτσι ώστε να το μεταβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα και του Πολιτικού συντάκτη Χρίστου Χαραλάμπους, θα γίνουν σχόλια και παρατηρήσεις πάνω στο συγκεκριμένο έγγραφο, ωστόσο δεν θα λεχθεί κάτι επίσημα και δημόσια από πλευράς Κυβέρνησης.

Ζητούμενο από το κοινό έγγραφο είναι να προνοεί ότι θα γίνουν με τρόπο και διαδικασία δομημένη οι συζητήσεις στη Διάσκεψη για την Κύπρο στον Κρανς Μοντάνα.

Το Κοινό Έγγραφο έχει στην κατοχή του και ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος αύριο στις 10.00 θα ενημερώσει συλλογικά τα "κόμματα" στα κατεχόμενα. Σήμερα βρίσκεται στα κατεχόμενα για διαβουλεύσεις και συντονισμό ο Τουγρούλ Τουρκές.

Ενημέρωση ηγεσίας ΔΗΣΥ από τον Διαπραγματευτή Α. Μαυρογιάννη

Η ηγεσία του ΔΗΣΥ έτυχε ενημέρωσης από τον Διαπραγματευτή κ. Α. Μαυρογιάννη σχετικά με το έγγραφο του Ειδικού Απεσταλμένου του γγ των Η.Ε. για τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

Ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Το έγγραφο αυτό, όπως ήδη αναφέρεται στην Ανακοίνωση των Η.Ε. μετά τη συνάντηση της Ν. Υόρκης, θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις στο Crans – Montana θέτοντας τα υπό διαπραγμάτευση θέματα. Σημειώνοντας ότι μέσω και του εγγράφου αυτού τίθεται επί τάπητος το κεντρικό ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, γίνεται αντιληπτή η κρισιμότητα της Διάσκεψης στην Ελβετία.

Θεωρούμε ωστόσο ότι είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ που θα κριθούν όλες οι πλευρές και θα διαφανεί εάν υπάρχει πολιτική βούληση για λύση από πλευράς Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ελληνική πλευρά προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με ετοιμότητα για μια συνολική συμφωνία, στη βάση της κατάργησης του απαράδεκτου συστήματος εγγυήσεων – παρεμβάσεων και της αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Ελπίζουμε να υπάρξει θετικό έδαφος και οι διαπραγματεύσεις αυτές να σπάσουν το αδιέξοδο 43 χρόνων»

Keywords
Τυχαία Θέματα