Eπικίνδυνο φυτοπροστατευτικό προϊόν από τα κατεχόμενα

Το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ενημερώνει τους παραγωγούς ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας για τον έλεγχο ορθολογικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχει εντοπίσει και ταυτοποιήσει μη αδειοδοτημένο φυτοπροστατευτικό προϊόν με την εμπορική ονομασία OCYMAN, προέλευσης κατεχομένων, το οποίο περιέχει την απαγορευμένη δραστική ουσία Oxadixyl. Η εν λόγω δραστική ουσία, από το 2003 δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στην Ε.Ε. Το προϊόν είναι παρασκευής Μαΐου

2010 και η χρήση του εντοπίζεται από τους εργαστηριακούς ελέγχους για τα υπολείμματα.

Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνονται οι παραγωγοί ότι θα πρέπει να αποφύγουν την οποιαδήποτε χρήση τέτοιου σκευάσματος ή και άλλων μη αδειοδοτημένων προϊόντων, καθώς, πέρα από τους κινδύνους που εγκυμονεί για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, θέτει σε κίνδυνο την υγεία του παραγωγού, τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών και γενικότερα την ποιότητα και ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων.

Σημειώνεται ότι εάν μετά από τη δειγματοληψία και την ανάλυση στο εργαστήριο, καθώς και μετά από φυσικό έλεγχο στις αποθήκες των παραγωγών, εντοπιστούν παράνομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, οι παραγωγοί θα τύχουν ενημέρωσης και θα τους επιβληθούν οι ποινές και οι κυρώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Οι ποινές, μεταξύ άλλων, προβλέπουν είτε την παραπομπή σε δικαστήριο και την επιβολή χρηματικής ποινής μέχρι 20000 ευρώ ή και 2 χρόνια φυλάκισης είτε την επιβολή διοικητικής κύρωσης ή και προστίμου μέχρι 2000 ευρώ, με παράλληλη κοινοποίηση των στοιχείων των παρανομούντων στον ΚΟΑΠ, αλλά και στη δημοσιότητα προς ενημέρωση των επηρεαζόμενων και του κοινού.

Καταληκτικά, το Τμήμα Γεωργίας καλεί για πολλοστή φορά τους παραγωγούς όπως χρησιμοποιούν αδειοδοτημένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και τηρούν πιστά τους όρους της ετικέτας κάθε σκευάσματος, τα οποία να προμηθεύονται μόνο από αδειοδοτημένα καταστήματα και όχι από πλανόδιους. Πρόσθετα, οι παραγωγοί οφείλουν να ενημερώνουν την Αρμόδια Αρχή για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη διακίνηση, κατοχή και χρήση μη αδειοδοτημένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ώστε να διαφυλαχθεί η ασφάλεια και η ποιότητα των κυπριακών γεωργικών προϊόντων.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να αποτείνεστε στο τηλέφωνο 22408646.

Keywords
Τυχαία Θέματα