Σπύρος Νεοφυτίδης: «Bullying των παικτών στις ακαδημίες»!

Για bullying (εκφοβισμό) ποδοσφαιριστών μικρών ηλικιών, από γονείς και προπονητές, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, Σπύρος Νεοφυτίδης.Μιλώντας στην κάμερα του AlfaSports.tv κατά τη διάρκεια του τουρνουά Αγίας Νάπας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διοργάνωση, ωστόσο άδραξε την ευκαιρία και αναφέρθηκε στην αρνητική κυπριακή νοοτροπία.Ανέφερε τη γενικότερή του διαπίστωση, για τη στάση γονέων μικρών ποδοσφαιριστών και των προπονητών τους, οι οποίοι χάνουν την ουσία και πιέζουν τα παιδιά για αποτελέσματα, συντηρώντας μια ανεπίτρεπτη

κουλτούρα.Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, αυτή η νοοτροπία δεν έχει θέση σε αγώνες αναπτυξιακών πρωταθλημάτων, τονίζοντας την ανάγκη προκειμένου να αλλάξει αυτή η φιλοσοφία και να αρχίσει μια τεράστια προσπάθεια για εμπέδωση σωστής αθλητικής παιδείας.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις που έκανε:* «Μέσω μιας συμφωνίας που κάναμε με τους διοργανωτές έχουμε στήσει ένα περίπτερο εδώ και ενημερώνουμε τα παιδιά για τις δραστηριότητες του Συνδέσμου, τους δίνουμε δώρα, έντυπα και ενημερωτικό υλικό που αφορά το ποδόσφαιρο. Ταυτόχρονα, αυτό μας βοηθάει ως Σύνδεσμος να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας και να δούμε πού βρίσκονται οι ακαδημίες, πού βρίσκονται οι νεαροί ποδοσφαιριστές και οι προπονητές σε διάφορα επίπεδα».* «Εδώ και τρία χρόνια δουλεύουμε πάνω σε έναν πολύ μεγάλο σχεδιασμό που αφορά την ανάπτυξη των Grass Roots και έχει να κάνει με θέματα επιστημονικής κατάρτισης, ακαδημαϊκής επιμόρφωσης των νεαρών ποδοσφαιριστών και γενικότερα ανάπτυξης των Κυπρίων ποδοσφαιριστών γιατί είδαμε στο παρελθόν ότι είχαμε τεράστιο πρόβλημα. Φτάσαμε σε σημείο να έχουμε μόνο 20 ποδοσφαιριστές στην α΄ κατηγορία πριν από τρία χρόνια. Οπόταν έπρεπε να παρέμβουμε με τον δικό μας τρόπο για να δώσουμε τις διάφορες κατευθύνσεις στα σωματεία και στις ιδιωτικές ακαδημίες, αλλά και τους γονείς, για να δουλέψουν πιο σωστά τα παιδιά τους και να αναπτυχθούν για να γίνουν πιο εύκολα επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Το τουρνουά αυτό προσφέρεται γιατί είναι το μεγαλύτερο στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρώ ότι αυτό το διήμερο έχουμε βγάλει πάρα πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Βλέπουμε και καταγράφουμε πάρα πολλές αδυναμίες που σίγουρα στο μέλλον θα συζητήσουμε με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου και μαζί με την ΠΟΑΠ να δώσουμε κάποιες κατευθύνσεις ούτως ώστε να προχωρήσουμε μπροστά δημιουργώντας καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη του Κύπριου ποδοσφαιριστή».* «Υπάρχουν 2-3 κτυπητές ακαδημίες που έχουν να κάνουν με την κουλτούρα που διακατέχει κατά πρώτο λόγο τους γονείς και κατά δεύτερο τους προπονητές. Ο όλος τρόπος συμπεριφοράς των δυο κατηγοριών αυτών. Βλέπουμε το άγχος, που είναι ανεπίτρεπτο για μας, να μεταφέρεται σε πολύ μικρές ηλικίες ποδοσφαιριστών, είτε από τους προπονητές είτε από τους γονείς. Θεωρώ είναι ένα μέρος που θέλει τεράστια δουλειά. Θα πρέπει και ο Δήμος Αγίας Νάπας να επενδύσει σ΄ αυτό το τουρνουά. Υπάρχει ένα εκπληκτικό κέντρο εδώ που πρέπει να ανακαινιστεί, πρέπει να διαχωριστούν τα γήπεδα. Είναι ανεπίτρεπτο να παίζονται αυτά τα παιχνίδια με τους γονείς μέσα στο γήπεδο και να κάνουν bullying –αν θέλετε- στα παιδιά. Πρέπει οι προπονητές και οι ακαδημίες να βλέπουν αυτό το τουρνουά με διαφορετικό φακό. Εδώ δεν πρέπει να έρχονται για να πάρουν το πρωτάθλημα. Εδώ πρέπει να έρχονται για να διαφημίσουν τις τεχνικές ικανότητες των ακαδημιών τους, να διαφημίσουν τους ποδοσφαιριστές τους, να δουν διάφοροι μάνατζερ και διάφορες ομάδες το ταλέντο που υπάρχει στην Κύπρο και να καταγράψουν τις αδυναμίες. Δυστυχώς, η κουλτούρα του Κύπριου προπονητή και γενικότερα του Κύπριου δεν μας επιτρέπει να δούμε αυτό το πράγμα εδώ. Θυσιάζεται η ουσία για το αποτέλεσμα και αυτό πρέπει να αλλάξει, αλλά χρειάζεται χρόνος και πολύ δραστικά μέτρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα