Χωριστές συναντήσεις Έιντε με στόχο να σπάσει ο πάγος

Με στόχο την άρση του αδιεξόδου και επανάληψη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, μετά την προσχηματική αποχώρηση από το τραπέζι του διαλόγου του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με αφορμή την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα, πραγματοποιεί σήμερα, χωριστές συναντήσεις ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Η συνάντηση του Έιντε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, έχει καθοριστεί για

τις 18.30.Στις 11.00 το πρωί ο κ. Έιντε θα συναντήσει τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι χρειάζεται αλλαγή στη μεθοδολογία των διαπραγματεύσεων για να υπάρξει αποτέλεσμα, όπως δήλωσε στο λεγόμενο τ/κ πρακτορείο ειδήσεων.

Ο ίδιος, είπε, δεν μπορεί να κάνει κάτι, υποδεικνύοντας ότι τα βήματα, που χρειάζονται, θα τα κάνουν οι ίδιοι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι οι δύο ηγέτες θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι όσο επιμηκύνεται η κρίση μειώνεται ο χρόνος, που απομένει, προς αξιοποίηση.

Την άποψη ότι με την υφιστάμενη μεθοδολογία δεν μπορεί να παραχθεί αποτέλεσμα συμμερίζεται και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να είναι παραγωγικός ένας πιο ενεργός ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό «δεν θα σημαίνει επιδιαιτησία».

Η Ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται ρόλο επιδιαιτητή στις συνομιλίες.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλαγή της μεθοδολογίας, ώστε ο διάλογος να γίνει πιο παραγωγικός, θα μπορούσε να επιτευχθεί με εφαρμογή της πρότασής του, η οποία προνοεί οι δύο πλευρές να συζητούν στη βάση ενός τριπτύχου, με καταγεγραμμένα τα σημεία, όπου συμφωνούν, τα σημεία, όπου υπάρχουν μικρές διαφορές και τα θέματα, όπου υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Οι κινήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, κινούνται στη βάση προσωπικής ατζέντας, καθώς επιθυμεί να υπάρξει αποτέλεσμα στο Κυπριακό πριν το καλοκαίρι, αφού τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία, στις οποίες θα είναι υποψήφιος των Εργατικών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο φιλελεύθερος».

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε επιθυμεί να πάει στις εθνικές εκλογές της Νορβηγίας με μια επιτυχία στο Κυπριακό, την οποία βεβαίως θα χρησιμοποιήσει δεόντως προεκλογικά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα