Σοβαρό το πρόβλημα με τα απόβλητα στην Κύπρο

Tο θέμα των αποβλήτων παραμένει σοβαρό στην Κύπρο, ανέφερε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος Professor Hans Bruyninckx.

Την Τετάρτη ο κ. Bruyninckx συναντήθηκε με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής την οποία ενημέρωσε για τη δράση και τους στόχους της Οργανισμού,

στην παρουσία φοιτητών του ΤΕΠΑΚ.

Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα του Οργανισμού για την Κύπρο, ο κ. Bruyninckx είπε ότι το θέμα των αποβλήτων παραμένει σοβαρό πρόβλημα στην Κύπρο, ενώ από τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τομέας όπως είπε στον οποίο πρέπει να ενταθεί η προσπάθεια και οι προκλήσεις για την προστασία του αέρα και του νερού.

Σημείωσε ότι το όραμα πλέον είναι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών και η μείωση των εκπομπών του άνθρακα μέχρι το 2050.

“Απαιτείται μακροπρόθεσμη πολιτική επενδυσεων” ανέφερε και επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί η κάθε κυβέρνηση να αλλάζει πολιτική τόνισε ότι το σύστημα φορολογίας και επενδύσεων πρέπει να είναι προς την ίδια κατεύθυνση.

Στέλνοντας θετικό μήνυμα για νέες θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικότητας, είπε ακόμα ότι δεν είναι δυνατό να λυθούν τα προβλήματα του 21ου αιώνα με τα εργαλεία του 20ου.

Αναφέροντας επίσης ότι ο στόχος του 2050 θα επιτευχθεί με τις αποφάσεις που παίρνονται σήμερα

είπε ότι ο στόχος είναι πλέον η μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία- κοινωνία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Σε ό,τι αφορά το έργο του οργανισμού, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι η δουλειά εστιάζεται σήμερα στη στρατηγική 2020, με επόμενο στόχο το 2030, ενώ άρχισε ο σχεδιασμός για το όραμα για το 2050.

Πρόσθεσε ότι για έχουμε αποτελέσματα απαιτούνται καλά σχεδιασμένες πολιτικές και καλή εφαρμογή τους αναφέροντας ότι οι πολιτικές χρειάζονται ψηλού βαθμού φιλοδοξίες.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως η οικονομία και το οικογενειακό περιβάλλον που λειτουργούν σήμερα είναι μη βιώσιμα.

Είπε ακόμα ότι χρειάζεται η ολοκληρωμένη προσέγγιση μετάβασης στις μηδέν εκπομπές άνθρακα, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να φοβάται αυτή την πρόκληση καθώς η Ευρώπη είναι πιο ανταγωνιστική από την Ασία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στόχοι προτεραιότητας, ανέφερε, είναι η προστασία του περιβαλλοντικού κεφαλαίου, η προστασία και η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η απόδοση των πόρων, η περιβαλλοντική υγεία και η χρήση των χημικών.

Έχουμε επιτύχει 2 δις άνθρωποι να αποφύγουν τη φτώχεια, όμως δεν έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη, ανέφερε προσθέτοντας ότι απαιτείται αειφορία, καθώς μέχρι τώρα βρισκόμαστε σε μια δημιουργική καταστροφή.

Εξάλλου, απαντώντας στην καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες και την έκφραση συλλυπητηρίων από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, παρατήρησε ότι δεν είναι επίθεση κατά των Βρυξελλών, αλλά επίθεση κατά του τρόπου ζωής μας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα