Σουηδή πρωθυπουργός: Οι συνομιλίες με την Άγκυρα θα ξεκαθαρίσουν παρεξηγήσεις

Σουηδοί διπλωμάτες θα συζητήσουν τα αιτήματα της Τουρκίας κατά την διάρκεια συναντήσεων που θα έχουν σήμερα στην Άγκυρα, με στόχο την επίλυση των τουρκικών επιφυλάξεων αναφορικά με τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη τους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

«Φυσικά θα εξετάσουμε και θα συζητήσουμε τον κατάλογο και θα διευθετήσουμε μια σειρά από πράγματα που ήταν ασαφή σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και σε δηλώσεις από άλλα μέρη», είπε η Άντερσον.

«Είναι

σαφές ότι το θέμα είναι πού στέλνουμε την οικονομική μας βοήθεια, για παράδειγμα, και ότι πουλάμε όπλα. Δεν στέλνουμε χρήματα σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προφανώς - ούτε όπλα», συμπλήρωσε.

Η Φινλανδία, η Σουηδία και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να αποδείξουν τα δημοκρατικά τους διαπιστευτήρια

H EE απαιτεί σεβασμό για τους ηγέτες και τα κράτη-μέλη της, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ερωτηθείς σχετικά με την επίθεση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τις αντιρρήσεις της Τουρκίας για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Επεσήμανε ότι η Φινλανδία, η Σουηδία και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν τα δημοκρατικά διαπιστευτήριά τους. Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι «η EE βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν πόλεμο, μια γεωπολιτική κρίση και μια μεγάλη οικονομική δυσκολία. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι εμπρηστική ρητορική, απρόκλητες επιθέσεις και χαρακτηρισμούς [...] Aπαιτούμε  και αναμένουμε σεβασμό για όλους τους ηγέτες μας και όλα τα κράτη-μέλη μας. Η Φινλανδία, η Σουηδία, οι πιο προηγμένες δημοκρατίες στον κόσμο και ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν χρειάζεται να αποδείξουν τα δημοκρατικά διαπιστευτήριά τους», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
 

Keywords
Τυχαία Θέματα