ΣΟΣ για Ακάμα: Επί πληρωμή είσοδος;Τι λέει ο κοινοτάρχης

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η χερσόνησος του Ακάμα μέσω του κοινοτάρχη του Νέου Χωριού, Ανδρέα Χριστοδούλου. Η κατάσταση κάθε χρόνο ολοένα και γίνεται χειρότερη επισημαίνει ο κοινοτάρχης, ο οποίος σε δηλώσεις του στα μέσα χθες είπε μεταξύ άλλων ότι ένα μέτρο για πάταξη των φαινομένων ρύπανσης στην χερσόνησο του Ακάμα, είναι και η επιβολή ειδικού τέλους στους επισκέπτες.

Ο κ.Χριστοδούλου μίλησε στο SigmaLive για την επιβολή αυτού του ειδικού τέλους, καθώς επίσης και για το σκηνικό που επικρατεί

στην περιοχή, ειδικότερα αυτές τις μέρες όπου πλήθος επισκεπτών καταφθάνουν στον Ακάμα από αρκετά μέρη της Κύπρου.

«Μαζεύω σκύβαλα καθημερινά. Σκουπίδια, φουκούδες, τρυπημένες σκηνές, αχρηστευμένα πράγματα τα οποία οι επισκέπτες φέρνουν μέχρι εδώ και τα αφήνουν εδώ». Ο κ.Χριστοδούλου εκφράζει την απόγνωσή του με την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι η κοινότητά του Νέου Χωριού αριθμεί μόλις 400 κατοίκους και 2 υπαλλήλους και για τις ανάγκες τις καθαριότητας της κοινότητας «παράνομα» έχουν εργοδοτηθεί δυο επιπλέον άτομα.

Κρούει ακόμη των κώδωνα του κινδύνου για την ακτή όπου γεννούν οι χελώνες, εκεί όπου λέει ο ίδιος με έξοδα της κοινότητας, προσπάθησε πριν τις μέρες του Αυγούστου να περιφράξει όπως μπορούσε την περιοχή προκειμένου να την προστατεύσει από επιτήδειους. Τίποτα ωστόσο δεν στάθηκε εμπόδιο για τους επιτήδειους επισκέπτες οι οποίοι «άλωσαν» την ακτή με τα αυτοκίνητά τους προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η ακτογραμμή του Ακάμα είναι στα 23χλμ, και εκτείνεται από την περιοχή λίγο πιο πάνω από τα Λουτρά της Αφροδίτης μέχρι και το Ακρωτήρι του Αρναούτη. Όλη αυτή η μεγάλη έκταση παραμένει, όπως επισημαίνει ο κ.Χριστοδούλου έρμαιο στις ορέξεις επισκεπτών που λερώνουν, οχλαγωγούν και προκαλούν ζημιές στην χερσόνησο.

Σε απόγνωση οι ντόπιοι

Το SigmaLive μίλησε με ντόπιους οι οποίοι αναφέρουν ότι τα τελευταία χρόνια, ένεκα και της ραγδαίας ανάπτυξης των social media η κατάσταση στον Ακάμα είναι εκτός ελέγχου. Δεν μπορούν σημειώνουν οι επισκέπτες στον Ακάμα, να έρχονται για μια μονοήμερη εκδρομή και να καταστρέφουν το τοπίο.

Δεν θα αργήσει λένε, να γίνει μεγάλο κακό στην περιοχή, αφού η ανευθυνότητα είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των περισσότερων που επισκέπτονται τον Ακάμα.

Στις φωτογραφίες πιο κάτω αποτυπώνεται ένα μέρος της καταστροφής που προκαλείται κυρίως, από τα καραβάκια που προσαράζουν στο Blue Lagoon.

Για σκοπούς αγκυροβόλησης, τα πλοία χρησιμοποιούν κουβάδες με τσιμέντο τους οποίους ρίχνουν στον βυθό, καταστρέφοντας έτσι την λευκή αμμουδιά και μολύνοντας την παραλία.

"Το Blue Lagoon σε λίγα χρόνια με τέτοια ρύπανση, δεν θα είναι πλέον blue.." λένε με απόγνωση οι ντόπιοι μιλώντας στο SigmaLive

Keywords
Τυχαία Θέματα