Σλοβενική Εθνοσυνέλευση: Πρόβλημα της ΕΕ το Κυπριακό

Τη στήριξη της Σλοβενίας στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος εξέφρασε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της χώρας, σημειώνοντας πως το Κυπριακό είναι πρόβλημα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος της Σλοβενικής Εθνοσυνέλευσης Milan Brglez και αντιπροσωπεία του Σώματος που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έγιναν σήμερα δεχτοί από τον Πρόεδρο της Βουλής

των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό πρόβλημα και το Κυπριακό.

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα με έμφαση, πρώτον, στην οικονομική κρίση που διέρχεται ακόμα η Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ανάγκη να περάσει σε πολιτικές ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών / προσφυγικών ρευμάτων από τις εστίες κρίσης και συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, ο κ. Ομήρου είπε πως κοινή ήταν η θέση ότι, πρώτον, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αιτίες αυτών των προσφυγικών ρευμάτων, δηλαδή να υπάρξει ριζική αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος με επίλυση των προβλημάτων και τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων και δεύτερον, όσον αφορά στα προσφυγικά κύματα, θα πρέπει υπάρξει ισότιμη κατανομή βαρών και να μην τα φορτώνονται μόνο μερικές χώρες της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε το Σλοβένο ομόλογό του για τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, εξηγώντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και η Βουλή των Αντιπροσώπων προσβλέπουν σε λύση του κυπριακού προβλήματος από την επομένη της τουρκικής εισβολής. «Και επειδή και οι δύο χώρες είμαστε μέλη της ΕΕ, εξήγησα ασφαλώς ότι δεν μπορεί η λύση του Κυπριακού να μη στηρίζεται και να μην κατοχυρώνει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Κάτι που σημαίνει τερματισμό της κατοχής, αποχώρηση των στρατευμάτων, απομάκρυνση των εποίκων, κατάργηση των εγγυήσεων του 1960 και βεβαίως, εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» σημείωσε ο κ. Ομήρου.

Ανέφερε επίσης ότι με τη Σλοβενία η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί άριστες σχέσεις και από το 2004, οι οποίες έχουν ενισχυθεί και ενδυναμωθεί περαιτέρω και ταυτόχρονα οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοβουλίων αναπτύσσονται ραγδαία. Αυτή η επίσκεψη, είπε, θέτει τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κοινοβουλίων και των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας αναφέρθηκε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες συνεργάζονται σε επίπεδο ΕΕ. «Πρόκειται για κράτη μέλη τα οποία υποστηρίζουν την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων και σέβονται πλήρως το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ», είπε ο κ. Brglez, ενώ τόνισε πως «με αλληλοϋποστήριξη, η Σλοβενία και η Κύπρος σίγουρα θα επιτύχουν καλύτερη δράση εντός της ΕΕ».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σλοβενίας είπε πως η χώρα του στηρίζει την επίλυση του προβλήματος, το οποίο, όπως τόνισε, αποτελεί στην ουσία και πρόβλημα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάνοντας, τέλος, αναφορά σε μεγάλα διεθνή προβλήματα όπως η μεταναστευτική κρίση, η οικονομική κρίση και το «ισλαμικό κράτος», είπε ότι μερικές φορές, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, οι αποφάσεις για δράση σε επίπεδο ΕΕ λαμβάνονται βεβιασμένα και χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγκαία ανάλυση του προβλήματος. Ειδικά για το θέμα των τζιχαντιστών του ISIS, ο Σλοβένος αξιωματούχος τόνισε πως η ΕΕ δεν μπορεί από μόνη της να επιλύσει το πρόβλημα, αλλά απαιτείται συλλογική δράση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας. «Η διεθνής ειρήνη μπορεί να επιφέρει βελτίωση στα οικονομικά και έξοδο από την κρίση», κατέληξε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα