Σλοβακία: Πρόταση για διασφάλιση αλληλεγγύης στο προσφυγικό

Η Σλοβακία αναμένεται να προτείνει εναλλακτικό σχέδιο στο θέμα της μετανάστευσης και ειδικότερα ως προς το σκέλος της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης, σύμφωνα με έγγραφο της σλοβακικής Προεδρίας του Συμβουλίου ΕΕ που αναμένεται να παρουσιαστεί σε σημερινό δείπνο των Υπουργών αρμόδιων για θέματα μετανάστευσης και ασύλου ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Το έγγραφο, σύμφωνα με το Politico, το οποίο το έχει στην κατοχή του, επιγράφεται «αποτελεσματική αλληλεγγύη:

ένα βήμα προόδου για την αναθεώρηση του Δουβλίνου» και αναφέρει ότι «η εμπειρία δείχνει πως το τρέχον σύστημα του Δουβλίνου δεν λειτουργεί ικανοποιητικά», σημειώνοντας πως «θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποτελεσματική αλληλεγγύη», ώστε «κάθε κράτος μέλος να είναι έτοιμο να συμβάλει με διαφορετικούς τρόπους». «Καθώς βρισκόμαστε στη διαδικασία συγκέντρωσης των σχολίων των άλλων κρατών μελών, αυτό το ανεπίσημο δείπνο θα είναι σημαντικό», δήλωσε σλοβακική διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με το Politico, η Σλοβακία, σφοδρά αντιτιθέμενη μαζί με την Ουγγαρία στο πρόγραμμα υποχρεωτικών ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων, φαίνεται να «ρίχνει φως» στην έννοια της «ευέλικτης αλληλεγγύης» που πρωτοπαρουσιάστηκε -χωρίς προσδιορισμό περιεχομένου- στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβα (16.09), μετονομάζοντάς την σε «αποτελεσματική αλληλεγγύη» (effective solidarity).

Το σχέδιο φέρεται να προτείνει «μια στρατηγική τριών πυλώνων» που καλύπτει καταστάσεις «κανονικές», «επιδεινούμενες» και «σοβαρές». Στην περίπτωση «επιδεινούμενης κατάστασης» προβλέπεται «μηχανισμός προσαρμοσμένος σε συνεισφορές αλληλεγγύης» με συμμετοχή όλων των κρατών μελών, αλλά όπου «το στοιχείο της αλληλεγγύης θα μπορούσε εξίσου να λάβει και άλλες μορφές» πέραν της μετεγκατάστασης προσφύγων. Μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων αντί της μετεγκατάστασης προτείνονται «χρηματοδοτικές συνεισφορές προς το κράτος μέλος υπό πίεση» και «αυξημένες συνεισφορές προς το EASO και τη νέα ακτοφυλακή - συνοριοφυλακή της ΕΕ».

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι οι χρηματικές συνεισφορές θα αποτελούν περιορισμένη βοήθεια, για παράδειγμα προς μια μικρή χώρα όπως η Μάλτα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος. Το σχέδιο δε δίνει επίσης λεπτομέρειες πότε μια χώρα θα πρέπει να θεωρείται ότι αντιμετωπίζει «επιδεινούμενη κατάσταση» ή «σοβαρές περιστάσεις», αναφέροντας μόνο ότι σε «σοβαρές» περιπτώσεις, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίζει για πρόσθετα υποστηρικτικά μέτρα, σε μια εθελοντική βάση». Μια ακόμη επιλογή που περιγράφεται στο σλοβακικό σχέδιο είναι, τέλος, η «διαμοίραση δυνατοτήτων υποδοχής» για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου (κάτι που η Σλοβακία και η γειτονική Αυστρία έχουν ήδη κάνει).

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα