Σκουρλέτης: Η Ελλάδα αναβαθμίζεται σε ενεργειακό παίκτη

Η ολοκλήρωση του GB και του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη σε συνδυασμό με τον TAP, καθιστούν τη χώρα μας έναν ενεργειακό “παίχτη” στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δήλωσε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της συνάντησης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας,

με την ομόλογό του από τη Βουλγαρία Τεμενούτσκα Πέτκοβα στη Θεσσαλονίκη το απόγευμα της Δευτέρας.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που έχουν ξεκινήσει για την τελετή εγκαινίων των εργασιών του Διαδρατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Σκουρλέτης συζήτησε με την κ. Πέτκοβα, όπως έγινε γνωστό, τις προοπτικές που διαμορφώνονται ως προς την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και οι δύο εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι η συνδυασμένη παρουσία του αγωγού IGB που θα συνδέσει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία ενεργειακά παράλληλα με την κατασκευή του ΤΑΡ και την ανάπτυξη πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, θα αποτελέσουν όχημα ανάπτυξης και για τις δύο χώρες και για την ευρύτερη περιοχή.

Οι Σκουρλέτης και Πέτκοβα είχαν συνάντηση και με εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον ή διερευνούν τη συμμετοχή τους στο έργο κατασκευής και στη λειτουργία του πλωτού τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Στη συνάντηση αυτοί συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις εταιρείες ΔΕΠΑ, Gastrade, Cheniere, Bulgartransgaz, Bulgargaz, Bulgarian Energy Holding (BEH).

Μετά το πέρας όλων των συναντήσεων, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι τα εγκαίνια του αγωγού TAP ουσιαστικά συμπίπτουν «με μία ευτυχή συγκυρία για τη χώρα μας, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και σηματοδοτούν την είσοδο της Ελλάδας σε μία νέα αναπτυξιακή πορεία».

Τόνισε ότι ο TAP είναι ένα από τα δέκα μεγαλύτερα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή στον κόσμο και ότι οι άμεσες επιδράσεις του έργου στη Βόρεια Ελλάδα είναι ήδη γνωστές, επισημαίνοντας ότι θα φέρει 8.000 νέες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε συμβόλαια για τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του αγωγού.

«Ταυτόχρονα, σήμερα, με την Βουλγάρα ομόλογό μου συζητήσαμε για άλλα δύο εξίσου σημαντικά έργα, τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB και τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη. Η ολοκλήρωση αυτών των δύο έργων σε συνδυασμό με τον TAP, ουσιαστικά, καθιστούν τη χώρα μας έναν ενεργειακό “παίχτη” στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», υπογράμμισε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως είπε, η κυβέρνηση ασκεί μία πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική, και γνωστοποίησε ότι, σε ό,τι αφορά τον IGB, βρίσκεται στη φάση της ολοκλήρωσης των market test που αξιολογούν τη βιωσιμότητά του.

«Το Σεπτέμβριο θα έχουμε την τελική φάση αυτών των τεστ όπου θα κατατεθούν και οι δεσμευτικές προτάσεις των ενδιαφερόμενων εταιρειών, οι οποίες θα δεσμεύσουν ποσότητες φυσικού αερίου. Η στήριξη τόσο της ελληνικής όσο και της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι δεδομένη και κατά συνέπεια όλα δείχνουν ότι αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί», συμπλήρωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα