Σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ κατά Κυβέρνησης ΠΓΔΜ

Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η παρουσία του Γενικού Προξένου της πΓΔΜ στο Τορόντο Jovica Palacevski, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από συμπατριώτες του.

Ο Γενικός Πρόξενος απηύθυνε χαιρετισμό από το βήμα της εκδήλωσης, με φόντο έναν χάρτη που παρουσίαζε εκτεταμένα τα σύνορα της χώρας του προς την ελληνική επικράτεια, καθώς και μια σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αντέδρασε σε

οξείς τόνους, εκδίδοντας ανακοίνωση καταγγελίας της παρουσίας του Προξένου της πΓΔΜ στην, αλυτρωτική - όπως την χαρακτηρίζει εκδήλωση - ως κίνηση που παραβιάζει τη συνομολογημένη Ενδιάμεση Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ, η οποία περιλαμβάνει έναν δεσμευτικό «κώδικα συμπεριφοράς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, με τη συμμετοχή του Jovica Palacevski στη συγκεκριμένη εκδήλωση «παραβιάζεται για άλλη μία φορά από την πΓΔΜ η Ενδιάμεση Συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων».

Παράλληλα, η ανακοίνωση του υπουργείου αποδίδει πολιτικές ευθύνες στη νεοεκλεγείσα, το Μάιο του 2017, κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεβ. Όπως σημειώνεται «Η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ δηλώνει ότι θέλει να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα».

Τέλος, το κείμενο της ανακοίνωσης επισημαίνει ότι «Η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της πΓΔΜ».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα