Σκληρή ανακοίνωση Ελληνικού ΥΠΕΞ στα σχόλια Ισπανού Πρέσβη

Ανακοίνωση με την οποία καλεί τον Ισπανό Πρέσβη στην Ελλάδα "να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες διπλωματίας", εξέδωσε το απόγευμα της Κυριακής, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αφορμή για την έκδοση της ανακοίνωσης υπήρξε συνέντευξη του Πρέσβη της Ισπανίας, σε κυριακάτικη εφημερίδα, στην οποία δήλωνε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πάρει σαφή θέση για τα γεγονότα στην Καταλονία και υπαινισσόταν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Προκόπη Παυλόπουλου.

«Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι ο Πρέσβης της Ισπανίας υιοθετεί λανθασμένα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που συνιστά, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας.

Επιπλέον, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας κατηγορεί τον Ισπανό Πρέσβη ότι απαξιώνει με τα σχόλιά του την ελληνική Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζει, δε, ότι επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην ισπανική Πρεσβεία. "Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας", αναφέρεται.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, τέλος, σημειώνει, ότι αναμένει πως ο Πρέσβης θα προβεί σε ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα