Σκάνδαλο «διασπάθισης δημόσιου χρήματος» και στα κατεχόμενα

Το σκάνδαλο που ξέσπασε στο «τμήμα οδικών μεταφορών» μετά τις καταγγελίες περί διασπάθισης δημόσιου χρήματος από «λειτουργό», οι αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση της «κυβέρνησης» ότι δεν θα αλλάξει η ώρα στα κατεχόμενα, η ακύρωση της απόφασης για επιβολή αύξησης στην τιμή πώλησης του υγραερίου, αλλά και οι καταστροφές που άφησε πίσω ο τυφώνας στις ΗΠΑ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές

εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Αντιτίθεται ο Ντενκτάς», αναφέρεται στο θέμα της αλλαγής της ώρας στα κατεχόμενα και στις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση της «κυβέρνησης» να μην αλλάξει η θερινή σε χειμερινή ώρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν και ο «υπεξ» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου επιμένουν στην αλλαγή, ενώ ο «υπουργός οικονομικών» Σερντάρ Ντενκτάς δεν στηρίζει την απόφαση της «κυβέρνησης». Αλλού γράφει ότι «αντισυνταγματικό» έκρινε τον διορισμό 100 ατόμων ως βοηθών δασκάλων, η «επίτροπος διοικήσεως» Εμινέ Ντιζνταρλί. Αναφορά γίνεται και στην αγορά των πυραύλων S-400 από την Τουρκία.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Να πονέσουμε ξανά;», γράφει ότι η απόφαση για μη αλλαγή της ώρας στα κατεχόμενα έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ πολλοί είναι αυτοί που αναφέρονται στον πόνο που προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους μαθητές, ενώ οι συντεχνίες εξέφρασαν την αντίθεσή τους για την απόφαση. Αλλού γράφει ότι οι ζημιές που προκάλεσε ο τυφώνας που κτύπησε τις ΗΠΑ, είναι πέραν των 290 εκατομμυρίων δολαρίων. Αναφορά γίνεται και στη συνάντηση αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ με το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, που έγινε χθες στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Βόμβα λυμάτων στην καρδιά της Κερύνειας», γράφει ότι σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό για το αποχετευτικό σύστημα στην κατεχόμενη Κερύνεια, μια περιοχή εντός της πόλης, στην οποία υπάρχει στρατός, θα μετατραπεί σε μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Αναφορά γίνεται και στην κατάσταση που επικρατεί στην παραλία μεταξύ Νικήτα και Συριανοχώρι, αφού η περιοχή έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο. Γράφει, ακόμα, ότι εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς και τα κτιριακά προβλήματα που ακόμα αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία, ένα γυμνάσιο στην κατεχόμενη Μόρφου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αφού έχει καταφέρει η διεύθυνση να φυτέψει λουλούδια, να καθαρίσει όλους τους χώρους και να ολοκληρώσει όλες τις εργασίες εντός του σχολικού χώρου.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Διαφθορά στο τμήμα οδικών μεταφορών», αναφέρεται στο σκάνδαλο που ξέσπασε στο τμήμα οδικών μεταφορών στην κατεχόμενη Μόρφου με τον «λειτουργό» ο οποίος κατηγορείται για διασπάθιση «δημοσίου χρήματος». Προβάλλει, ακόμα, την περιβαλλοντική καταστροφή πράσινων χώρων στην κατεχόμενη Κερύνεια λόγω ανέγερσης πολυτελέστατων κατοικιών. Αναφορά γίνεται και στο νέο εργατικό ατύχημα με θύμα 45χρονο, ο οποίος έπεσε από οκτώ μέτρα. Ο 45χρονος βρίσκεται στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης, ενώ η κατάσταση της υγείας του κρίνεται κρίσιμη.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Θα επιστραφεί από το συνταγματικό δικαστήριο», αναφέρεται σε δηλώσεις του συνταξιούχου «εισαγγελέα» Ακίν Σαίτ στην εφημερίδα, σχετικά με την πρόταση «νόμου» για την άρση των προστίμων σε περιπτώσεις μη έγκαιρης καταβολής φόρου και τις μειώσεις προστίμων για καθυστέρηση καταβολής φόρων. Σύμφωνα με τον Σαίτ, ο «νόμος» θεωρείται «αντισυνταγματικός» και θεωρεί ότι το «συνταγματικό δικαστήριο» θα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα. Αλλού γράφει ότι ακυρώθηκε η απόφαση για αύξηση της τιμής πώλησης του υγραερίου. Αναφορά γίνεται και στη δικαστική υπόθεση εναντίον της «κυβέρνησης» από δύο Τουρκοκυπρίους σχετικά με το θέμα της απαλλοτρίωσης της γης τους. Οι δύο Τ/κ, σε δηλώσεις τους, εκφράζουν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει γίνει η καταβολή της αποζημίωσης τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα