Σιζόπουλος:Η Τουρκία ένα βήμα πριν το στόχο της στο κυπριακό

Η Τουρκία αξιοποιώντας "την ασαφή βάση των συνομιλιών και τις γενναιόδωρες παραχωρήσεις της πλευράς μας" στις οποίες προβαίνουν οι δήθεν “υποστηρικτές της λύσης”, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του στόχου της, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας ότι “μια λύση με τις προδιαγραφές που συζητούνται σήμερα θα οδηγήσει είτε σε διχοτόμηση, είτε σε πλήρη προσάρτηση της Κύπρου

στην τουρκική επικράτεια”.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα Δώρου Λοϊζου, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι “ο κατακτητής στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων επιχειρεί να μετατραπεί σε περιφερειάρχη με διεθνή εμβέλεια, να ενσωματώσει την Κύπρο ως τμήμα του ζωτικού του χώρου, εισπράττοντας ταυτόχρονα με την ανοχή των δικών μας κυβερνώντων και συγκυβερνώντων εύσημα για δήθεν εποικοδομητική στάση”.

“Το δε θύμα σύρεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, γιατί αρνείται να προσυπογράψει την εθελούσια διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να νομιμοποιήσει τα κατοχικά τετελεσμένα και γιατί δεν δέχεται να καταστεί δεύτερης κατηγορίας μέλος της ΕΕ, να απεμπολήσει πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, να νομιμοποιήσει τον εποικισμό και να προσυπογράψει τον αφελληνισμό πατρογονικών εστιών”, πρόσθεσε.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι “ενώ ο κατακτητής προσπαθεί συστηματικά να εδραιώσει τα τετελεσμένα της κατοχής και να ολοκληρώσει τους επεκτατικούς σχεδιασμούς του, οι κυβερνώντες και οι συνοδοιπόροι τους υπονομεύουν την αγωνιστικότητα του λαού και την άμυνα της πατρίδας μας, στο όνομα του δήθεν ρεαλισμού του ισοζυγίου δυνάμεων, θέτουν υπό διαπραγμάτευση την κρατική μας υπόσταση, μιλούν για την ανάγκη λήψης τολμηρών αποφάσεων, υπονοώντας υποταγή, προάγουν τη συμφιλίωση με την κατοχή στο όνομα δήθεν της επαναπροσέγγισης, συζητούν τρόπους νομιμοποίησης του σφετερισμού των Ε/Κ περιουσιών στα κατεχόμενα από τους έποικους, αδιαφορούν για την πώληση των Ε/κυπριακών περιουσίων στην Τουρκία για να αποκτήσει εδαφική πλειοψηφία και να δικαιολογήσει τον εδαφικό διαχωρισμό, δηλ. τη διχοτόμηση”.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, "οι διάφοροι εντεταλμένοι ή/και αυτόκλητοι μεσολαβητές επιχειρούν με δηκολαβισμούς και παραινέσεις να μας οδηγήσουν σε λύση που θα αναγνωρίζει και θα νομιμοποιεί την κατοχή, που θα απεμπολεί το δικαίωμα της επιστροφής και θα παραγράφει πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα”.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι “παρά τις δυσχέρειες που δημιουργήθηκαν λόγω και των δικών μας λαθών, εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν δυνατότητες για δίκαιη και βιώσιμη λύση” και εξέφρασε την ανάγκη εξεύρεσης άμεσα μιας νέας διεκδικητικής πολιτικής όπως πολλές φορές την έχουμε καθορίσει, όπως είπε.

“Είναι δύσκολη η ανατροπή των κατολισθήσεων, είναι όμως εφικτή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το άδικο και να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο”, πρόσθεσε.

Εξέφρασε την ανάγκη “να ενεργήσουμε με τρόπο ώστε να τερματίζεται η εκτροπή” και πρόσθεσε ότι “το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής, δεν είναι θέμα διακοινοτικής διευθέτησης”.

“Πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι αν ένας λαός υπό ημικατοχή δεν διεκδικήσει με σθένος και αποφασιστικότητα τα αναφαίρετα δικαιώματά-του, κανένας δεν πρόκειται να του τα χαρίσει”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, “με σύνεση και σωστό προγραμματισμό μπορούμε να αξιοποιήσουμε σύμπτωση συμφερόντων και το φυσικό αέριο, να ενισχύσουμε την οικονομία μας, να απεγκλωβιστούμε το συντομότερο δυνατό από τους απεχθείς όρους ενός άδικου, αντιαναπτυξιακού μνημονίου, να πατάξουμε τη διαπλοκή και τη διαφθορά με κάθαρση και λογοδοσία και τέλος να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση στο Κυπριακό”.

Πρόσθεσε ότι “όλοι θέλουμε τη λύση και πολύ περισσότερο όσοι το 1974 βιώσαμε την τουρκική εισβολή, τον εκτοπισμό, την προσφυγιά, την απώλεια των περιουσιών μας, αλλά και την εγκατάλειψη και την αδιαφορία”.

Ανέφερε ότι “αγωνιζόμαστε ακριβώς για λύση που δεν θα επιτρέπει την επανάληψη του παρελθόντος. Διεκδικούμε λύση δημοκρατική, λειτουργική, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, χωρίς ακρωτηριασμό των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κανενός Κυπρίου, στο πλαίσιο της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ”.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι “η διεκδίκηση λύσης στηριγμένης στις παραπάνω αρχές δεν είναι απορριπτισμός όπως κάποιοι επιχειρούν να μας αποδώσουν, είναι πατριωτική υπευθυνότητα”.

“Αυτή την υπευθυνότητα η ΕΔΕΚ την επιβεβαίωσε μέχρι σήμερα πολλές φορές, πληρώνοντας βαρύ τίμημα. Σε αντίθεση οι αυτοαποκαλούμενοι `υποστηρικτές της λύσης` σε καμιά περίπτωση μέχρι σήμερα δεν επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις και οι επιλογές τους”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα