Σήμερα η αντικατοχική εκδήλωση του ενδιάμεσου χώρου

Σήμερα πραγματοποιείται πρώτο «crash test» για τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου και την προοπτική συνεργασίας τους με αφορμή την αντικατοχική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Λήδρα Πάλας.

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών καλούν με κάθε τρόπο τους Κυπρίους να δηλώσουν δυναμικά «πως η υπεράσπιση της πατρίδας και τα δίκαιά μας είναι κοινή μας υπόθεση, που απαιτεί συλλογικό αγώνα και δράση».

Ήδη στα Social media γίνεται μια μεγάλη

προσπάθεια των στελεχών και φίλων των τεσσάρων κομμάτων, τα οποία με αναρτήσεις τους καλούν τους πολίτες να συμμετάσχουν στη μεγάλη εκδήλωση. Πάντως και τα τέσσερα κόμματα, αν και βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ τους, κρατούν χαμηλούς τόνους για το μέλλον της κοινής συνεργασίας τους.

Διαδήλωσαν στο Λονδίνο

Με συμμετοχή εκατοντάδων μελών της παροικίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στο Λονδίνο, η ετήσια διαδήλωση κατά της συνεχιζόμενης κατοχής της Κύπρου. Σημείο συγκέντρωσης των συμμετεχόντων ήταν το κτίριο της πρεσβείας της Τουρκίας στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Αντιπροσωπία της διοργανώτριας Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Η.Β. με επικεφαλής τον Πρόεδρο Χρίστο Καραολή άφησε στην πρεσβεία ψήφισμα προς τον Τούρκο πρέσβη, το οποίο δεν δέχθηκε να παραλάβει αυτοπροσώπως κάποιος από την πρεσβεία.

Το ψήφισμα καταγγέλλει την παράνομη τουρκική εισβολή, κατοχή και μεταφορά εποίκων, καθώς και τη στήριξη ενός παράνομου καθεστώτος. «Η Τουρκία πρέπει τώρα να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό και να ανταποκριθεί με θετικές ενέργειες για να ενθαρρύνει την πρόοδο στις απευθείας διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στο νησί, προς μία δίκαιη και διαρκή λύση», αναφέρεται ενδεικτικά.

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Τραφάλγκαρ, όπου εν αντιθέσει με τις προηγούμενες χρονιές δεν πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και ομιλίες παραγόντων της παροικίας και πολιτικών. Αντ' αυτού, πριν από τη συνάθροιση στην τουρκική πρεσβεία, σε 15 κεντρικά σημεία της πόλης και κατά τη διάρκεια της πορείας μοιράστηκαν 10.000 φυλλάδια σε περαστικούς.

Μετά την άφιξη στην πλατεία Τραφάλγκαρ αντιπροσωπία κατευθύνθηκε προς το Κενοτάφιο, στην κυβερνητική περιοχή του Γουάιτχολ, όπου εκπρόσωποι της Λίγκας Κυπρίων Γυναικών κατέθεσαν άνθη που σχημάτιζαν τη λέξη «Κύπρος» στα αγγλικά.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Καραολής επέδωσε επιστολή με παραλήπτη τη νέα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στην Ντάουνινγκ Στριτ, συνοδευόμενος από στελέχη της οργανωμένης παροικίας και από τη βουλευτή βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών και στενή φίλη της Κύπρου Τερέζα Βίλιερς. Όπως αναφέρεται στην επιστολή προς τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό, «έχετε τη δύναμη να κάνετε μία διαφορά που θα διαρκέσει σε σχέση με την Κύπρο και τώρα είναι η ώρα να ασκήσετε αυτήν τη δύναμη προληπτικά και εποικοδομητικά».

Η Τερέζα Βίλιερς είπε: «Εδώ και 17 χρόνια πραγματοποιώ εκστρατεία για την ελευθερία στην Κύπρο. Είναι μία μεγάλη τραγωδία ότι η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη και πιστεύω ότι είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για μια λύση μέσα από διαπραγματεύσεις. Έχουμε νέα Πρωθυπουργό στη Βρετανία, μία ολοκαίνουρια κυβέρνηση και έναν νέο Υπουργό Εξωτερικών και θα κάνω ό,τι μπορώ για να διασφαλίσω ότι η Κύπρος θα βρίσκεται ψηλά στη ατζέντα τους. Είναι σημαντικό να στηρίξουμε τους Κυπρίους για να βρουν μία διαρκή, ισορροπημένη και δίκαιη λύση για την επανένωση του νησιού, που θα ξαναφέρει γι' ακόμα μια φορά μαζί όλο τον λαό του νησιού».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης δήλωσε: «Θα αγωνιζόμαστε όσο καιρός και αν περάσει, ειδικότερα στη Βρετανία, όπου έχουμε τη μεγαλύτερη παροικία. Θα αγωνιστούμε περισσότερο από ποτέ, ώστε οι θέσεις μας να περάσουν και στη νέα διακυβέρνηση της Βρετανίας».

Παρόντες στην κατάθεση στεφάνου ήταν επίσης ο Ύπατος Αρμοστής στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μπίκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα