Σημαντικές οι προοπτικές του κλάδου των ακινήτων

Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, ο κλάδος της ανάπτυξης γης όχι μόνο κατόρθωσε να σταθεροποιηθεί, αλλά εμφανίζει και ισχυρά σημεία ουσιαστικής ανάκαμψης, κάτι που αποτυπώνεται και μέσα από όλους τους σημαντικούς δείκτες που παρακολουθούν και αποτυπώνουν την πορεία του τομέα, ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γη &Οικοδομών Παντελής Λεπτός στην ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευσης του Συνδέσμου.

Όπως είπε, την ώρα που στην κυπριακή κοινωνία επικρατούσε κλίμα ανασφάλειας αβεβαιότητα και απαισιοδοξίας ο κλάδος των ακινήτων, έμπαινε

στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανάκαμψη.

«Με αιχμή του δόρατος τη δημιουργική εξωστρέφεια που πάντα χαρακτήριζε τις επιχειρήσεις του τομέα -απέδειξε την ανθεκτικότητά του και το δυναμισμό του. Βρήκε λύσεις, διέψευσε όσους βιάστηκαν να τον υποτιμήσουν και ανέδειξε τις προοπτικές και τις μεγάλες δυνατότητές του, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προσπάθεια ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας», είπε.

Σημείωσε παράλληλα ότι τόσο από υπολογισμούς του Συνδέσμου όσο και της πολιτείας, το ποσό που εισέρρευσε στην κυπριακή οικονομία από ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αυτά τα 3 χρόνια υπολογίζεται πάνω από €4 δισ. Ανέφερε ακόμα ότι ο τομέας ανάπτυξης γης και οικοδομών απασχολεί πάνω από 35,000 εργαζόμενους ενώ προσφέρει ευκαιρίες συνεργασίας σε χιλιάδες άλλους επαγγελματίες από πολλούς κλάδους.

Αξιολογώντας τους παράγοντες που συνέβαλαν την ουσιαστική ανάκαμψη του κλάδου, ο κ. Λεπτός σημείωσε ότι «χωρίς αμφιβολία, εκεί που πετύχαμε περισσότερα ήταν εκεί που είχαμε την στήριξη του κράτους. Εκεί που πετύχαμε μια παραγωγική συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επιδεικνύοντας δημιουργικότητα και ευελιξία».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εκστρατείες προώθησης της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού στο εξωτερικό και χαρακτήρισε κορυφαία στιγμή για τον κλάδο, τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο συνέδριο που ο Σύνδεσμος οργάνωσε στη Σαγκάη.

Σημείωσε επίσης ότι είναι κομβικής σημασίας να προχωρήσουν αποφασιστικά όλες οι μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που ευνοούν την προσέλκυση επενδύσεων, ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα και δυναμώνουν την απασχόληση. Ο κ. Λεπτός ανέφερε ότι είναι ζωτικής σημασίας ο εκσυγχρονισμός του συστήματος αδειοδότησης έργων και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, όπως και η ενοποίηση όλων των τελών ανάπτυξης και αδειοδότησης ακινήτων και όλων των φορολογιών. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη προώθησης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για επίσπευση των διαδικασιών, ρύθμιση του θέματος αξιοποίηση της κρατικής γης και ενοποίησης νόμων.

Στο δικό του χαιρετισμό στη Συνέλευση ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) Χρίστος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξουν πρακτικά μέτρα και κίνητρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Ανέφερε ότι οι προσπάθειες για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα και ότι ο ρόλος του τομέα ανάπτυξης γης παραμένει ουσιαστικός.

«Επιβάλλεται η διαμόρφωση στρατηγικής και στοχευμένων εκστρατειών προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς και η εισαγωγή ουσιαστική κινήτρων. Η ΟΕΒ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι της εξωστρέφειας των κυπριακών επιχειρήσεων και επιδιώκει την ενεργότερη συμμετοχή της στην οικονομική διπλωματία», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι οι επενδύσεις που προέρχονται από υπηκόους τρίτων χωρών αιμοδοτούν την οικονομίας της Κύπρου.

«Πιστεύουμε ότι με σχετικά μικρές προσαρμογές στα σχέδια για άδειες μόνιμης παραμονής και κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στην Κύπρο, η ζήτηση που θα δημιουργηθεί από το εξωτερικό θα είναι πολλαπλάσια της σημερινή, με θετικά συνεπακόλουθα για την οικονομία. Το θέμα αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντικότατο για την ώθηση του κλάδου και της οικονομίας γενικότερα», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης ανέφερε ότι επειδή η προσέλκυση ξένων επενδύσεων και η αξιοποίηση των σχεδίων πολιτογράφησης είναι θέμα κεφαλαιώδους σημασίας για την λειτουργική ανάπτυξης και οικονομία, απευθύνει θερμή έκκληση προς τα μέλη του Συνδέσμου αλλά και προς όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα, όπως προωθούν και προβάλλουν αυτά τα σχέδια, αυστηρά με βάση το πνεύμα και το γράμμα του νόμου και των κανονισμών, οι οποίοι είναι ξεκάθαροι.

«Και αυτό διότι αν από κακούς χειρισμούς και κοντόφθαλμες πρακτικές χάσουμε σαν Κύπρος τα σχέδια, οι επιπτώσεις για όλους μας και όχι μόνο για τον κλάδο σας θα είναι αρνητικότατες», ανέφερε.

Σημείωσε επίσης ότι η εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων καταγράφει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, ανέφερε, το 2016 οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 9,1% καταγράφοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετά την Ιρλανδία.

Σε χαιρετισμό εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ακίνητης Ιδιοκτησίας (FIABCI Κύπρου) η Μελάνθη Νικολάου, ανέφερε ότι τόσο ο Σύνδεσμος όσο και τα μέλη του FIABCI τα τελευταία χρόνια έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου, αποδεικνύοντας ότι καμιά οικονομική καταστροφή δεν είναι αναστρέψιμη.

Είπε επίσης ότι οι προκλήσεις τόσο σε τοπικό επίπεδο όπως η επιβολή ΦΠΑ στη γη όσο και σε γεωπολιτικό, είναι πολλές και οι λάθος χειρισμοί μπορούν να πλήξουν τόσο την βιομηχανία όσο και την οικονομία γενικότερα.

Στη διάρκεια της Συνέλευσης, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών τίμησε τους τρεις πρώην Προέδρους του Θεοδόση Καραολή, Μιχαλάκη Λεπτό και Κλεόβουλο Τοφαρίδη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα