Σημαντικές εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ πολύ σύντομα

Σημαντικές εξελίξεις, στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες επίκεινται πολύ σύντομα, σε επίπεδο υλοποίησης σχεδιασμών αλλά και διακρατικών συνεργασιών, προανήγγειλε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μιλώντας στην εκπομπή Έχουμε Θέμα του Ράδιο Πρώτο.

Τη δεδομένη στιγμή εκκρεμεί το τελικό σχέδιο ανάπτυξης του οικοπέδου 12, κατά πόσο η εμπλοκή της BG θα συνεπάγεται με διαφοροποιήσεις στο πλάνο αυτό αλλά και οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για πώληση φυσικού

αερίου.

Ερωτηθείς σχετικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης, εξήγησε ότι πρόκειται για εξελίξεις που αφορούν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, αλλά και τις συνεργασίες με άλλα κράτη, τα οποία εξέφρασαν το ενδιαφέρον. Παρέπεμψε στην επικείμενη τριμερή συνάντηση αρχηγών κρατών της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ στη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια της οποίας όπως είπε, θα είναι παρόντες και οι Υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι ενδιαφέρον υπάρχει και από άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, καθώς και από Ευρωπαίους εταίρους με ενδιαφέρον στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και βαλκανικά κράτη που ψάχνουν τέτοιες συνεργασίες για να δώσουν απαντήσεις στις ενεργειακές τους ανάγκες.

Αναφερόμενος στις επαφές του Προέδρου με τους επικεφαλής της ΕΝΙ και της Total στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε με νόημα ότι σε μια περίοδο που σημειώνουν πτώση οι τιμές του πετρελαίου, οι δύο εταιρείες ενδιαφέρονται για περαιτέρω δραστηριοποίηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Άξιο αναφοράς χαρακτήρισε και το γεγονός ότι στη συνάντηση Αναστασιάδη-Μπάιντεν στο Νταβός, το παρών του έδωσε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ειδικός στα θέματα ενέργειας, Άμος Χοκστεϊν.

Keywords
Τυχαία Θέματα