ΦΠΑ στα οικόπεδα: Οι κτηματομεσίτες για τη νέα νομοθεσία

Επί της προσπάθειας Βουλής και Κυβέρνησης προκειμένου να τροποποιηθεί το νομοσχέδιο που απαλλάσσει από τον ΦΠΑ τις αγοροπωλησίες οικοπέδων, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης της οικονομίας, τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Κυναιγείρου τάχθηκε υπέρ της σημαντικότητας των αντισταθμιστικών

μέτρων, καθώς αυτά θα προωθήσουν την αγορά και την οικονομία.

«Ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών για κάποια αντισταθμιστικά μέτρα, όπως η επιβολή 5% ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία, την εξαίρεση στις δασικές γαίες, στα κτηνοτροφικά και τα γεωργικά, αλλά και την εξαίρεση από τα κεφαλαιουχικά κέρδη μέχρι το 2018», είπε και πρόσθεσε ότι το τελευταίο μέτρο υπήρχε και στο παρελθόν, βοηθώντας αρκετά την κτηματαγορά.

Όπως τόνισε, «δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσος χρόνος θα χρειαστεί μέχρι να εφαρμοστεί η νομοθεσία, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται οι ελαφρύνσεις θα αρχίσουν ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νόμου». Ωστόσο, λόγω του ότι η συζήτηση πραγματοποιείται αυτή την περίοδο, οι χρόνοι δεν έχουν ακόμα κλειδώσει.

Ο κλάδος των κτηματομεσιτών, τόνισε, δεν ασκεί πιέσεις, αλλά έχει ενημερωθεί από την Επιτροπή Οικονομικών για τη νομοθεσία που προωθείται.

«Από την εμπειρία μας στο παρελθόν, από την επιβολή ΦΠΑ σε ακίνητα, όπως κατοικίες και διαμερίσματα, αυτή δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα στην αγορά», είπε, προσθέτοντας ότι ο κόσμος πολλές φορές συνειδητοποιεί ότι η επιβολή κάποιων φορολογιών είναι αναπόφευκτη.

Αναφορικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα που προωθεί η Βουλή, τόνισε ότι αυτά σίγουρα θα βοηθήσουν, υπογραμμίζοντας τη φορολογική εξαίρεση από τα κεφαλαιουχικά κέρδη, τα οποία θα βοηθήσουν την Κυπριακή αγορά, αλλά και τους αγοραστές, ντόπιους και ξένους.

«Υπάρχει μεγάλος αριθμός ξένων που κρατούν και βοηθούν την αγορά και για να είμαστε ειλικρινείς, οι αγοραστές έχουν επιλέξει την κυπριακή αγορά επειδή έχει ελκυστικέ τιμές. Σκοπός τους είναι η αγορά για επένδυση ή για κέρδος», τόνισε.

Σχετικά με την άνοδο των τιμών στα ακίνητα κατά το παρελθόν, ο κ. Κυναιγείρου τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι δεν ευθύνονται οι κτηματομεσίτες, καθώς πρόκειται απλώς για «πωλητές ακινήτων».

«Εμείς εφαρμόζουμε την αγορά ως έχει», είπε, ενώ ερωτηθείς για το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, απάντησε ότι σκοπός του εγγεγραμμένου κτηματομεσίτη είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας και η προστασία του αγοραστή, όπως και του ιδιοκτήτη. Κάποιοι όντως αυξάνουν τις τιμές, καθώς στους παράνομους (μη εγγεγραμμένους), η προμήθεια μπορεί να φτάνει και το 50%. Στην τιμή πωλήσεως, υπάρχει μια μικρή προμήθεια, αλλά δεν μπορεί ο κτηματομεσίτης να αυξάνει την τιμή για δικό του κέρδος. Αυτό είναι ποινικό αδίκημα», επισήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα