Σερβία-ΕΕ: Άνοιξε το κεφάλαιο 20 έκλεισε το κεφάλαιο 26

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το 5ο Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ με τη Σερβία σε υπουργικό επίπεδο για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με το κεφάλαιο 20 (επιχειρήσεις και βιομηχανική πολιτική), και να ανοίξει και να κλείσει προσωρινά το κεφάλαιο 26 (εκπαίδευση και πολιτισμός).

Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε επικεφαλής τον Λούις Γκρέτς, Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η Κομισιόν εκπροσωπήθηκε από τον Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις διεύρυνσης. Η Σερβική αντιπροσωπεία είχε επικεφαλής τον Γιαντράνκα

Γιοκσίμοβιτς, ο Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, αρμόδιο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Μετά τη σημερινή διάσκεψη, η Σερβία θα έχει ανοίξει οκτώ κεφάλαια από το σύνολο των 35 κεφαλαίων διαπραγμάτευσης, εκ των οποίων 2 κεφάλαια έχουν ήδη κλείσει προσωρινά. Σύμφωνα με το Συμβούλιο περαιτέρω συμβούλια σύνδεσης θα προγραμματιστούν, ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σε σχέση με το Κεφάλαιο 20 (επιχειρήσεις και βιομηχανική πολιτική) η Σερβία πρέπει να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο στην ευθυγράμμιση και εφαρμογή του κεκτημένου. Η ΕΕ σημείωσε ότι υπάρχει ένα σημείο αναφοράς που πρέπει να εκπληρωθεί για το προσωρινό κλείσιμο του κεφαλαίου αυτού. Η Σερβία πρέπει να θεσμοθετήσει και να εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη βιομηχανική στρατηγική, που υποστηρίζεται από ένα σύστημα δεικτών αξιολόγησης και σημείων αναφοράς, όπως προτείνεται από τις πολιτικές της ΕΕ που σχετίζονται με τη βιομηχανία.

Σε σχέση με το Κεφάλαιο 26 (εκπαίδευση και πολιτισμός) η ΕΕ έκρινε ότι, κατ `εξαίρεση πληρούνται τα κριτήρια αξιολόγησης για το προσωρινό κλείσιμο του κεφαλαίου αυτού, δεδομένου του γενικού καλού επιπέδου της κατάστασης ετοιμότητας της Σερβίας στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Ως εκ τούτου, η ΕΕ σημείωσε ότι, στο παρόν στάδιο, το κεφάλαιο αυτό δεν απαιτεί περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Και για τα δύο κεφάλαια η παρακολούθηση της προόδου όσον αφορά την ευθυγράμμιση και εφαρμογή του κεκτημένου θα συνεχίσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα