Σενάρια για τρίτο Μνημόνιο από Βρυξέλλες

Συναγερμός επικρατεί σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, λόγω της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, η οποία παρουσιάζει κενό στα δημοσιονομικά , πάσχει από ρευστότητα και θα πρέπει να πληρώσει στους πιστωτές 6,8 δις ευρώ ως στο τέλος Μαρτίου και άλλα 7 δις ως το τέλος Ιουλίου.

Όπως ο ίδιος ο Επίτροπος για Θέματα

Οικονομίας Πιέρ Μοσχοβισί δήλωσε, η Ελλάδα δεν αποκλείεται να μπει σε νέο πακέτο στήριξης, δηλαδή σε τρίτο μνημόνιο, προκείμενου να καλύψει της πιστωτικές της, καθώς και άλλες ανάγκες.

Τα 30 δις ευρώ

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι απο την στιγμή που η Αθήνα δεν έχει παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα, επιχειρείται να εξακριβωθεί το ποσό το οποίο θα χρειαστεί για να επιτύχει η φόρμουλα διάσωσης έτσι ώστε αποτραπεί η στάση πληρωμών και η έξοδος από την ευρωζώνη. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων «ΜΝΙ», αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δηλώνουν ότι «η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 30 δις ευρώ για την επόμενη τριετία στη βάση ενός νέου 3ου Μνημονίου». Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να συμβεί περί τον Ιούλιο.

Το 6,8 δις και το κενό

Ταυτοχρόνως, οι Βρυξέλλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανατραπεί ακόμη και αυτή η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής, εφόσον η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, οι οποίες ανέρχονται ως το τέλος Μαρτίου περί τα 6,8 δις ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται 720 εκ ευρώ τόκοι και σε οφειλές από τρία έντοκα ομόλογα (το ένα 1,4 δις ευρώ και τα άλλα 2 από 1,6 δις ευρώ). Τα υπόλοιπα είναι δόσεις προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που φτάνουν τα 1,5 δις ευρώ. Στην παρούσα φάση η ελληνική Κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπάρχει κενό ως προς την κάλυψη της δόσης προς το ΔΝΤ

Οι επιλογές

Για να αποφύγει η Ελλάδα το σκόπελο έχει τις εξής επιλογές:

Να εισπράξει χρήματα από οφειλές προς το δημόσιο.Να πάρει έναντι, δηλαδή να της δοθεί ποσό από τη δόση των 7,4 δις η οποία θα αποταμιευθεί εάν είναι επιτυχής η αξιολόγηση τον Απρίλιο και τον Ιούλιο. Αυτή η επιλογή έχει ήδη αποκλειστεί από το ΔΝΤ και το Βερολίνο. Να της επιτραπεί κατ΄ απόκλιση - και μόνο προσωρινά - η έκδοση έντοκων ομολόγων. Το πρόβλημα είναι ότι και επί αυτής της φόρμουλας, η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο που δικαιούται για να προχωρήσει σε μια τέτοια διαδικασία, δηλαδή είναι κοντά στα 15 δις ευρώ. Πέραν τούτων, κοινοτικές πηγές τόνιζαν ότι καμιά απόκλιση δεν μπορεί να υπάρξει εκτός και αν η νέα ελληνική Κυβέρνηση δείξει έργο που σημαίνει άμεση προώθηση νομοθεσιών επί τη βάσει των συμφωνηθέντων και έναρξη είσπραξης των φόρων και άλλων οφειλών.
Keywords
Τυχαία Θέματα