Σεμινάρια για επιχειρήσεις τροφίμων με χρηματοδότηση από ΗΠΑ

Στην ενδυνάμωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων στοχεύει σειρά δωρεάν σεμιναρίων με κύριο χορηγό το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η επίσημη έναρξη των οποίων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στο Ακάκι.

Τα διήμερα σεμινάρια, τα οποία καλύπτουν θέματα όπως την ποιότητα και πιστοποίηση προϊόντων, τις διαδικασίες ασφάλειας και υγείας, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τη δικτύωση, το μάρκετινγκ και το `branding`, καθώς και τη χρηματοδότηση, διεξάγονται από τις 27 Ιανουαρίου

ως τις 18 Μαρτίου στην Ανώγυρα, το Ακάκι, τη Γαλάτα, την Αθηαίνου, την Κυπερούντα, το Πανεπιστήμιο ΝΕΑΠΟΛΙΣ, το ΤΕΠΑΚ και την Οδού και είναι ανοικτά στο κοινό. Τη σειρά σεμιναρίων διοργανώνει το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής. Ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στο αναλυτικό πρόγραμμα μέσω του συνδέσμου: https://goo.gl/5LdQOT

Η αίτηση για χρηματοδότηση που έγινε από τη Χρυσταλλένη Λαζάρου και την ομάδα της για τη σειρά εργαστηρίων από το Ταμείο Καινοτομίας Εμπλοκής Αποφοίτων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν και η πρώτη κυπριακή αίτηση που ήταν επιτυχής, δήλωσε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθριν Ντόχερτι στον χαιρετισμό της, σημειώνοντας ότι ο ανταγωνισμός είναι σκληρός, αφού μόνο μικρός αριθμός προγραμμάτων μπορούν να κερδίσουν, καθώς και ότι η επιλογή έγινε μεταξύ 829 προτάσεων που λήφθηκαν από 137 χώρες.

Η κ. Ντόχερτι παρέθεσε στοιχεία για την υποστήριξη που έχουν δώσει οι ΗΠΑ για την Κύπρο, αναφέροντας ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει δαπανήσει περισσότερα από $500 εκατ. εδώ για να προσφέρει εκπαιδευτικές ευκαιρίες, να ενισχύσει δικοινοτικούς δεσμούς και να προωθήσει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα στον ιδιωτικό τομέα”.

Κατά την περίοδο αυτή, σημείωσε, «περισσότεροι από 2.500 Κύπριοι έχουν ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να σπουδάσουν σε αμερικανικά κολέγια και πανεπιστήμια μέσω των προγραμμάτων CASP και Fulbright». «Περισσότεροι από 4.000 άλλοι έχουν πάει για μικρότερης διάρκειας, αλλά πολύτιμα προγράμματα ανταλλαγών».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτά τα προγράμματα θα βοηθήσουν τους δύο λαούς μας να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο καλύτερα» και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε, επίσης, ότι οι συμμετέχοντες θα φέρουν πίσω στις ώρες τους ιδέες που μπορούν να βελτιώσουν τις ζωές και τα θεσμικά όργανα στην πατρίδα τους, αλλά τα αφήνουμε στους ίδιους να αντιληφθούν τι είναι αυτά».

«Οι Κύπριοι είναι πάντα οι καλύτεροι κριτές του μέλλοντός τους», είπε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Ειδική αναφορά στην εγγραφή και πιστοποίηση κυπριακών προϊόντων στην ΕΕ, έκανε από την πλευρά του ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης στον χαιρετισμό του. «Ως Κυβέρνηση ενθαρρύνουμε την εγγραφή κυπριακών προϊόντων ως γεωγραφικές ενδείξεις στην ΕΕ», είπε. Θεωρούμε, πρόσθεσε, «ότι έτσι δημιουργούμε συνθήκες πραγματικής αγροτικής ανάπτυξης διότι στηρίζουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνουμε το βιοτικό επίπεδο στις αγροτικές μας περιοχές».

«Είναι γι' αυτό τον λόγο που στις εμπορικές συνθήκες που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες απαιτούμε αυτές οι γεωγραφικές ενδείξεις να γίνονται αποδεκτές και να αναγνωρίζονται από τις τρίτες χώρες», ανέφερε ο κ. Κουγιάλης και απευθυνόμενος στην Πρέσβειρα των ΗΠΑ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα ισχύσει και με την εμπορική συμφωνία που θα υπογραφεί με τις ΗΠΑ.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε, επίσης, ότι «η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και η προβολή και προώθηση των ποιοτικών τοπικών μας προϊόντων βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες όχι μόνο του Υπουργείου μας αλλά της Κυβέρνησης γενικότερα».

Είναι για αυτόν το λόγο, εξήγησε, «που στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 έχουμε μεριμνήσει όπως συμπεριληφθούν σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην εκπλήρωση αυτών των δύο στρατηγικών στόχων».

Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως το επενδυτικό μέτρο τόσο για τον πρωτογενή όσο και για τον τομέα της μεταποίησης, το μέτρο για εγκατάσταση νέων γεωργών, το μέτρο για την προώθηση των ποιοτικών προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και βιολογικών προϊόντων, καθώς και το εξειδικευμένο μέτρο για ενθάρρυνση της βιολογικής γεωργίας.

«Η εφαρμογή των μέτρων αυτών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ πέραν αυτών, πολύ γρήγορα θα προκηρυχθεί και ένα καινούργιο μέτρο, που αποσκοπεί στη συνεργασία, μεταξύ άλλων, του πρωτογενούς τομέα, του μεταποιητικού τομέα, των διαφόρων φορέων της αλυσίδας τροφίμων και των ερευνητικών μας ιδρυμάτων», ανέφερε ο κ. Κουγιάλης.

Από την πλευρά του, ο Ανώτερος Διευθυντής του ΚΕΒΕ Λεωνίδας Πασχαλίδης συνεχάρη το Μουσείο Τροφίμων και Διατροφής για την αξιέπαινη πρωτοβουλία του. Σημείωσε ότι «η συνεχής κατάρτιση και η δια βίου μάθηση μαζί με την καινοτομία και την έμφαση στην ποιότητα αποτελούν κύρια συστατικά της επιχειρηματικής επιτυχίας και έννοιες που πρέπει από πολύ νωρίς να ενστερνιστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην προσπάθεια τους να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο, τεχνολογικά και άλλως πως επιχειρηματικό περιβάλλον».

«Οι επιχειρήσεις τροφίμων και γενικότερα οι επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης ουσιαστικά γεωργικών προϊόντων, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την οικονομία της Κύπρου τόσο όσον αφορά την εγχώρια αγορά αλλά και τις αγορές του εξωτερικού μέσω των εξαγωγικών τους προϊόντων, γι' αυτό το ΚΕΒΕ ενθαρρύνει τους νέους μας ν' ασχοληθούν με τέτοιες δραστηριότητες και να συμβάλουν με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας», είπε.

Η Χρυσταλλένη Λαζάρου, Πρόεδρος του ΔΣ του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων, ανέφερε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της ότι «η επιμόρφωση μέσω αυτών των σεμιναρίων ατόμων που ασχολούνται με την παραγωγή και μεταποίηση τροφίμων, έχει σκοπό να προωθήσει νέες ιδέες, που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη μικρών εταιρειών βιοτεχνιών τροφίμων». Επίσης, πρόσθεσε, «κύριο μέλημά μας είναι να δοθεί η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, καλών πρακτικών και δικτύωση μέσω των σεμιναρίων αυτών».

Σε σύντομο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της τοπικής αναπτυξιακής εταιρείας «Ο ΣΕΡΑΧΗΣ» Αργυρή Τσιγκή καλωσόρισε όλους στο Ακάκι και εξήγησε ότι η αναπτυξιακή εταιρεία είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά πληροφόρησης στο ευρύ κοινό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα