Σεχνάουι: Ξένοι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στην Κύπρο

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία και τις προοπτικές της, χαρακτήρισε την επένδυση στην Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου ο Λιβάνιος μεγαλομέτοχος στην Τράπεζα, Μορίς Σεχνάουι.

Ο κ. Σεχνάουι, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ομάδας επενδυτών που επένδυσαν στην τράπεζα,

συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος μετέφερε από την πλευρά του τη δέσμευση της Κυβέρνησης για διασφάλιση ενός σταθερού, ασφαλούς και ελκυστικού περιβάλλοντος που να αναδεικνύει και να αξιοποιεί τις επενδυτικές ευκαιρίες.

«Αυτό που θα ήθελα να τονίσω ή να μεταφέρω είναι τα μηνύματα εμπιστοσύνης που έχω λάβει από αυτή την ομάδα των μεγάλων, σημαντικών ξένων επενδυτών, που διαβλέπουν τις προοπτικές και τις ευκαιρίες που η Κύπρος πλέον προσφέρει», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας τη συναλλαγή «εξαιρετική σημαντικά επένδυση στην κυπριακή οικονομία».

Σημείωσε πως αποτελεί και διαπίστωση των επενδυτών πως μια επίλυση του Κυπριακού θα προσέφερε επιπρόσθετες εξαιρετικά σημαντικές ευκαιρίες, για να σημειώσει ωστόσο «το γεγονός πως η απόφασή τους για την πραγματοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης δεν βασίστηκε και δεν προϋποθέτει την επίλυση του Κυπριακού».

Καταγράφονται, συνέχισε, «ούτως άλλως πολύ σημαντικές ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε».

«Από τη δική μου πλευρά αυτό που μετέφερα είναι την ξεκάθαρη δέσμευση της Κυβέρνησης να συνεχίσει την προσπάθεια και να διασφαλίσει ένα σταθερό, ασφαλές και ελκυστικό οικονομικό περιβάλλον που θα επιτρέπει την ανάδειξη και την αξιοποίηση επενδυτικών ευκαιριών», υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε, τέλος, ειδική αναφορά στο μεγαλομέτοχο της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα άνθρωπο που γνωρίζει και θεωρεί την Κύπρο ως δική του χώρα.

«Αστέρι της Μεσογείου» η Κύπρος

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Σεχνάουι, χαρακτήρισε την Κύπρο και τους Κύπριους ως οικογένεια, τόνισε ότι ανεξαρτήτως της σχέσης του με την Κύπρο, αυτός και η ομάδα των επενδυτών θεωρούν ότι υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στο νησί ιδιαίτερα μετά την έξοδο από την οικονομική κρίση.

«Ο τρόπος που η Κύπρος επέζησε μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση είναι φανταστικός. Αν κοιτάξουμε την Ελλάδα, βλέπουμε τη διαφορά, η Κύπρος επέζησε και ίσως αυτό την έκανε ισχυρότερη», είπε.

Επισημαίνοντας το ρυθμό ανάπτυξης που πλησιάζει το 3%, που, όπως είπε, αποτελεί ένα από τους ψηλότερους ρυθμούς στην Ευρώπη, ο Λιβάνιος επενδυτής τόνισε πως «μετά από όλα που έχουν συμβεί (στην Κύπρο) αυτό είναι φανταστικό».

Αναφέρθηκε στην ενίσχυση του τουριστικού τομέα και στη συνέχιση της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο «παρόλο που στην αρχή όλοι πιστεύαμε ότι όλα θα κατέρρεαν».

«Συνεπώς υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες. Πιστεύω ότι έπονται φανταστικές μέρες για την Κύπρο λόγω πολλών παραγόντων», είπε, επισημαίνοντας την προοπτική επανένωσης, αλλά και το ότι άλλες χώρες χρησιμοποιούν την Κύπρο ως πλατφόρμα λόγω και της ιδιότητάς της ως κράτος-μέλος της ΕΕ.

«Η Κύπρος είναι το αστέρι της Μεσογείου και για αυτό επενδύουμε σε αυτήν», κατέληξε.

Ερωτηθείς αν εξετάζεται το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Τράπεζας Πειραιώς Κύπρου με την τράπεζα USB, ο κ. Σεχνάουι εξήγησε ότι ο ίδιος δεν είναι μεγαλομέτοχος στην USB αλλά κατέχει ένα μερίδιο μέσω της λιβανέζικης τράπεζας BLC.

Ίσως οι δύο τράπεζες θα συνεργαστούν, ίσως θα ανταγωνίζονται, δεν πιστεύω ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, είπε. Είναι δύο τράπεζες όχι τόσο μεγάλες, η αγορά είναι αρκετή μεγάλη και πιστεύω ότι θα συνεργάζονται διότι είμαι ο συνδετικός κρίκος, σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα