Σε ψυχροπολεμικό κλίμα ολοκληρώθηκε το Σ.Α για Συρία

«Οι κλιμακούμενες εντάσεις και η ανικανότητα να βρεθεί συμβιβαστική λύση για τη συγκρότηση ερευνητικού μηχανισμού απειλούν να οδηγήσουν σε ολοκληρωτική στρατιωτική κλιμάκωση» τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατά την έκτακτη συνεδρίαση η οποία χαρακτηρίστηκε από την ένταση και το κλίμα γενικότερου αδιεξόδου.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια υποστήριξε ότι «το μόνο που ενδιαφέρει (τη Δύση) είναι να ανατρέψει τη συριακή κυβέρνηση». «Γιατί

σπέρνετε το χάος στη Μέση Ανατολή; Μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει την αρμοδιότητα να λάβει μέτρα εναντίον της Συρίας, εφόσον αποδειχθεί ότι η Δαμασκός έκανε χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε ο Ρώσος Πρέσβης.

Το κλίμα όπως επισημαίνουν αναλυτές παραπέμπει σε ψυχροπολεμική περίοδο καθώς η Πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη υπογραμμισε κατά την ομιλία της πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον, οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα τουλάχιστον 50 φορές κατά την τελευταία επταετία.

«Ο πρόεδρός μας δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για μια ενδεχόμενη (στρατιωτική) ενέργεια στη Συρία. Αλλά αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι μας αποφασίσουν να δράσουν στη Συρία, αυτό θα γίνει για την προάσπιση μιας αρχής στην οποία όλοι συμφωνούμε...Θα πρέπει να πούμε, φτάνει» διεμήνυσε η Αμερικανίδα Διπλωμάτης σχολιάζοντας και τα συνεχόμενα Βετο που ασκεί η Ρωσία στο Συμβούλιο ενώ δεν δίστασε να επιτεθεί με σφοδρότητα τόσο στο καθεστώς Ασαντ αλλά και στην Ρωσική Κυβέρνηση.

Πάντως την ίδια ώρα οι Αμερικανοί έχουν τουλάχιστον δημοσίως ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, προσπαθώντας να κερδίσουν χρόνο για την έλευση του αεροπλανοφόρου Τρούμαν στην περιοχή, την Δευτέρα αλλά και για να κερδίσουν την σύνεση των Γάλλων και Βρετανών για συμμετοχή στις επιχειρήσεις.

Όσο πιο πολύ αργεί η αντίδραση και η επόμενη κίνηση των ΗΠΑ, τόσο πιο πιθανό είναι ένα διαφορετικό χτύπημα από αυτο του 2017, τόσο σε 'ενταση όσο και σε διάρκεια. Αν ήθελαν οι ΗΠΑ μία μικρής εμβέλειας επίθεση θα την είχαν κάνει ήδη.

Διαβάστε επίσης: Kαζάνι που βράζει η Συρία - Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα

Keywords
Τυχαία Θέματα