Σε νέα φάση διέρχεται το Κυπριακό

Σε νέα φάση διέρχεται το Κυπριακό αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές, καθώς την επομένη των βουλευτικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα πραγματοποιήσει επαφές.

Παράλληλα, την προσεχή Κυριακή πραγματοποιούνται και οι εκλογές για το νέο Πρωθυπουργό της Τουρκίας, οπότε δεν αποκλείεται να προκύψει συνάντηση.

Στην

Κωνσταντινούπολη θα βρίσκεται και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος στις 23 Μάιου θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο πρόεδρο.

Πάντως η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, με δημοσίευμα υπό τον τίτλο, "Στα χέρια Ερντογάν το Κυπριακό, πιθανή διάσκεψη το καλοκαίρι", αναλύει τα επόμενα βήματα Ερντογάν στην εξωτερική πολιτική και το Κυπριακό. Το δημοσίευμα επικαλείται κυβερνητικές πηγές και αναφέρει ότι επαναρχίζουν την επόμενη βδομάδα οι συνομιλίες, οι οποίες διακόπηκαν λόγω των βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο αλλά και των εκλογών για την Προεδρία του ΑΚΡ και την πρωθυπουργία της Τουρκίας. Διατυπώνεται δε, η εκτίμηση ότι η πιο σημαντική αλλαγή στην Άγκυρα, που θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική, είναι ότι πλέον ο Πρόεδρος Ερντογάν θα αναλάβει πιο άμεσα το τιμόνι στο Κυπριακό.

Επιπλέον, στις 25 Μαΐου όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το Προεδρικό. Με τα θέματα στην ατζέντα Κυπριακό, Ενέργεια, τριμερείς και ΕΕ- Τουρκία, Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθούν στις 10 και 30 το πρωί της ερχόμενης Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Την ίδια μέρα ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης, θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στην Αθήνα για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ. Η πρωτοβουλία ανήκει στον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκο Κοτζιά.

Όλες οι συναντήσεις καθορίζονται μετά τις βουλευτικές εκλογές, περίοδος η οποία καθορίστηκε για επιτάχυνση των συνομιλιών στο Κυπριακό.

Ενδεικτική πάντως ήταν και η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη - Βενιαμίν Νετανιάχου. Οι δύο άντρες συνομίλησαν για είκοσι περίπου λεπτά, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να λαμβάνει διαβεβαιώσεις ότι οποιαδήποτε συμφωνία προκύψει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Ισραήλ - Κύπρου.

Όσον αφορά στους διαπραγματευτές, Αντρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, εντατικοποίησαν τις συναντήσεις τους, ενόψει και της καθορισθείσας συνάντησης των δύο ηγετών στις 27 Μάιου.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των συνιστούντων κρατιδίων.

Σε μια άλλη εξέλιξη ο ΥΠΕΞ σε συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα, εκφράζει αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού, καθιστώντας ωστόσο σαφές ότι θα πρέπει η Τουρκία να εφαρμόσει στην πράξη τις δηλώσεις της ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για επανένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα