ΣΕ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών η αναβάθμιση των λεωφορείων

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ της απόφασης της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών τελεί η αναβάθμιση των λεωφορείων στις δημόσιες μεταφορές, με την εγκατάσταση δύο νέων ηλεκτρονικών συστημάτων. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Μεταφορών κατακύρωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια εταιρεία την προσφορά

για εγκατάσταση δύο συστημάτων προς αναβάθμιση των δημοσίων μεταφορών, όμως, άλλες εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό προσέφυγαν στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών γι' ανατροπή της απόφασης. Σύμφωνα με το Υπουργείο, η απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών αναμένεται εντός Απριλίου.

Τα δύο συστήματα αναβάθμισης των λεωφορείων θα εφαρμοστούν και στις έξι εταιρείες δημόσιων μεταφορών παγκυπρίως. Παράλληλα, το νέο σχέδιο προβλέπει σύστημα αυτόματης έκδοσης και ακύρωσης εισιτηρίων με τη χρήση έξυπνης κάρτας (smart card). Μέχρι σήμερα, οι πολίτες αγοράζουν χάρτινο εισιτήριο ή κάρτα για τις μετακινήσεις τους με λεωφορεία.

Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σύστημα, θα εισαχθεί στην αγορά μια πλαστική κάρτα (smart card), με την οποία θα μπορεί κάποιος να πραγματοποιεί αγορές ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Οι πολίτες θα μπορούν να πιστώνουν την κάρτα με λεφτά και σε κάθε διαδρομή θα αφαιρείται το ανάλογο ποσό ή να πιστώνουν την κάρτα με αριθμό εισιτηρίων ή/και εισιτήρια διαρκείας - εβδομαδιαίο, μηνιαίο κτλ.

Σύστημα διαχείρισης στόλου και πληροφόρησης
Το σύστημα αυτό παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τα λεωφορεία κατά την εκτέλεση των δρομολογίων τους και προσφέρει τη δυνατότητα ακριβούς υπολογισμού του χρόνου άφιξής τους στην κάθε στάση. Ως εκ τούτου, σε κάποιες στάσεις θα εγκατασταθούν ηλεκτρονικές πινακίδες (όπως αυτές που βρίσκονται σήμερα στην πλατεία Σολωμού στη Λευκωσία) στις οποίες θ' αναγράφεται ο αναμενόμενος χρόνος άφιξης ενός λεωφορείου.

Στις υπόλοιπες στάσεις κάποιος επιβάτης θα μπορεί να λάβει τις σχετικές πληροφορίες μέσω μηνυμάτων SMS ή QR Code (θα υπάρχει κωδικός αναρτημένος σε κάθε στάση και με τη σάρωσή του θα μπορεί κάποιος να λάβει αυτόματα τις σχετικές πληροφορίες). Πρόκειται για ένα σύστημα που στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης των στόλων των δημόσιων μεταφορών στην Κύπρο και της σημαντικής αναβάθμισης της προσφερόμενης υπηρεσίας προς τους χρήστες.

Keywords
Τυχαία Θέματα