Σε κλίμα έντασης οι επόμενες συναντήσεις Αναστασιάδη-Ακιντζί

Εν μέσω έντονου κλίματος και έντασης μεταξύ των δυο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, συναντώνται σήμερα, σε μια χρονική συγκυρία εξαιρετικά κρίσιμη, όπως προμηνύουν οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο, τόσο των συζητήσεων όσο και των αντιδράσεων, κυρίως από την ε/κ πλευρά αλλά και την Ελλάδα. Με δηλώσεις του στη Χαλκίν Σεσί στη Νέα Υόρκη πυροδότησε

νέες αντιδράσεις, καθώς κάνει λόγο για υπαρκτό σενάριο θερμού επεισοδίου το καλοκαίρι αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό και αν η "ε/κ πλευρά", όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίσει με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην ΑΟΖ. Επιπρόσθετα, τόνισε ότι βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις, που είτε θα επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος είτε θα καταρρεύσει η διαδικασία.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θα απευθύνει χαιρετισμό σε δείπνο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο πλαίσιο της Συνόδου της EBRD, θα συζητηθούν και τα οικονομικά της Κύπρου μετά τη λύση.

Ο κ.Έιντε, αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο το πρωί της Τετάρτης. Την ίδια ημέρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί, θα έχουν συνάντηση με τον Μάρτιν Φερφέι, εκ των αξιωματούχων της Κομισιόν σχετικά με ζητήματα ανασυγκρότησης και αναβάθμισης δομών, με τον οποίο θα κάνουν ανασκόπηση της προόδου που επιτέλεσε η ad hoc Επιτροπή σε σχέση με την εναρμόνιση των Τουρκοκυπρίων με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Την Πέμπτη, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα έχουν την επόμενη επίσημη συνάντησή τους στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Ο κ.Έιντε, μετά τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει σε Αναστασιάδη και Ακιντζί κάποιες ιδέες που έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες σε σχέση με το Κυπριακό.

Εντός της ημέρας άλλωστε, αναμένεται να διαβιβαστεί στον Γ.Γ. ΟΗΕ η επιστολή Αναστασιάδη σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα και τις συνεχείς παραβιάσεις τόσο της Κυπριακής ΑΟΖ όσο και των όσων μέχρι τώρα έχουν συμφωνηθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Καθόλου τυχαία η αναταραχή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Καθώς προχωρούν οι διαδικασίες, η ένταση ολοένα και μεγαλώνει, με τα δεδομένα να καταδεικνύουν ότι μόνο τυχαία δεν είναι η ένταση αυτή. Η κάθε πλευρά που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία, έχει τις δικές τις επιδιώξεις, τις οποίες είτε θέλει να επιτύχει είτε να διαφυλάξει συγκεκριμένα στοιχεία.

Τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν το γεγονός ότι αν δεν προχωρήσει η διαδικασία άμεσα, ενδεχομένως να βρεθεί εκ νέου σε στασιμότητα λόγω τόσο των ενεργειακών σχεδιασμών που προχωρούν με αμείωτους ρυθμούς, όσο και από τις επερχόμενες εκλογές. Υπάρχει, επίσης, η άρνηση της Τουρκίας να κινηθεί με ουσιαστικό τρόπο στη διαπραγματευτική διαδικασία, κάτι που προσθέτει επιπρόσθετο βάρος στους ώμους του ΟΗΕ.

Επιπρόσθετα, στα Ηνωμένα Έθνη γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αναλάβουν επιδιαιτητικό ρόλο, κάτι που θα ήταν καταδικαστικό για το όποιο σχέδιο θα παρουσιαζόταν, προς επίλυση του Κυπριακού. Δεν μπορούν όμως να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια, τη στιγμή που βλέπουν ότι η διαδικασία δεν προχωρά με τους αναμενόμενους ρυθμούς. Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο οι συναντήσεις Γκουτέρες-Τσίπρα στο Πεκίνο, στις 11 Μαΐου, όσο και οι Ερντογάν στις ΗΠΑ μέσα στο Μάη, αλλά και η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνουν συναντήσεις και για το Κυπριακό, θα καθορίσουν εξελίξεις στη μετέπειτα πορεία προς επίλυση του Κυπριακού.

Πολλοί συσχετίζουν τις εξελίξεις με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε και τα συμφέροντα που έχει με την πιθανή άμεση επίλυση του Κυπριακού, κυρίως λόγω των εκλογών Σεπτεμβρίου στη Νορβηγία. Εκλογές οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες δεν αφήνουν αδιάφορο τον κ. Έιντε, ο οποίος έχει φιλοδοξίες να αναλάβει συγκεκριμένο αξίωμα στα της Νορβηγίας.

Η ε/κ πλευρά δεν έχει περιθώριο να υποχωρήσει μπροστά στις τουρκικές παράλογες απαιτήσεις και θέτει τις δικές της κόκκινες γραμμές τόσο εν όψει της συνέχειας όσο και εν όψει των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.

Οι επόμενες μέρες μέχρι και τις 17 του Μάη που είναι η τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί θα είναι επίσης ενδεικτικές της συνέχειας, καθώς αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δεν θα πρέπει να αναμένουμε νέα διάσκεψη στη Γενεύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα