Σε φορτισμένο κλίμα οι κηδείες των 17 αντιστασιακών

Η αυλαία της τραγικής εκτέλεσης 17 αντιστασιακών κατά το πραξικόπημα, που εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο και αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο DNA, έκλεισε σήμερα με το ύστατο χαίρε και τις τιμές, από την πολιτεία, την εκκλησία και τους συγγενείς των ηρώων.

41 ακριβώς χρόνια μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, ανήμερα της θλιβερής επετείου, κηδεύτηκαν με τις πρέπουσες τιμές, οι 17 αντιστασιακοί που έπεσαν μαχόμενοι κατά τις πραξικοπηματικές ενέργειες και βρίσκονταν σε ομαδικό τάφο στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένη.

Σε έντονα συγκινησιακό

κλίμα εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των οικογενειών των 17 ηρώων, τους απηύθυναν το ύστατο χαίρε.

Δάκρια για την απώλεια, μα και δάκρια υπερηφάνειας, οι συγγενείς των αδικοχαμένων αναβίωσαν την αποφράδα εκείνη μέρα που έχασαν τους αγαπημένους τους.

Η αναγνώριση πριν από δύο μήνες των οστών των 17 αστυνομικών και πολιτών του ομαδικού τάφου, επούλωσε την αγωνία των συγγενών για για την τύχη τους.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε από τον Ιερό Ναό της του θεού Σοφίας, προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Χρυσοστόμου.

Στην κηδεία των 17 αντιστασιακών, το παρόν τους έδωσαν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθους κόσμου. Τη θυσία των ηρώων, εξήρε στον επικήδειο λόγο του, ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Σας θυμόμαστε λοιπόν και σας τιμούμε. Και επειδή «έργω δηλούσθαι τας τιμάς» χρέος μας να ολοκληρώσουμε λυτρωτικά τον ιστορικό κύκλο που ξεκινά από την αγχόνη του αποικιοκράτη, φτάνει στη δική σας ηρωική θυσία, εκτείνεται στην τραγωδία της εισβολής και ολοκληρώνεται, πρέπει να ολοκληρωθεί, με πράξη μόνο μία. Πράξη απόσεισης της κατοχής. Πράξη ελευθερίας», δήλωσε ο πρόεδρος της βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Ο Γιαννάκης Ομήρου κάλεσε όλους να προσηλωθούν στο χρέος έναντι της πατρίδας

«Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής, σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.

Διαχρονικό μας χρέος η σταθερή και αμετάκλητη προσήλωσή μας στην κρατική μας οντότητα που συνιστά η Κυπριακή Δημοκρατία, ως θώρακας και ασπίδα απέναντι στις προσπάθειες να την πλήξουν και να τη διαλύσουν», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα