ΠτΔ-Ντράγκι: Καθοριστικό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Στραμμένα στη Λευκωσία είναι τα βλέμματα της παγκόσμιας οικονομίας καθώς φιλοξενεί για πρώτη φορά, συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της απόφασης να διοργανώνονται ετησίως δύο συνεδριάσεις του συμβουλίου εκτός Φρανκφούρτης.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, πραγματοποίησε το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης

βρέθηκε η πορεία υλοποίησης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Τον κ. Ντράγκι υποδέχθηκε στα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μάριο Ντράγκι συζήτησαν για το θέμα της πορείας κυπριακού προγράμματος, των εκποιήσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η προοπτική της συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Πρόεδρος ανέφερε στον Μάριο Ντράγκι ότι η Κύπρος είναι πανέτοιμη να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εφόσον διευθετηθεί το θέμα των εκποιήσεων.

Σημειώνεται ότι για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα η Κύπρος, χρειάζεται άλλη μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα, η οποία έχει παγοποιηθεί λόγω της καθυστέρησης στο θέμα των εκποιήσεων.

Στην περίπτωση που η Κύπρος συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα μπορεί να εξασφαλίσει 500 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θεωρείται καθοριστικής σημασίας καθώς θα βοηθήσει στην έξοδο της Κύπρου στις αγορές.

Επίσης, τα 500 εκ. ευρώ θα βοηθήσουν στη μείωση των επιτοκίωνΣτη συνάντηση Αναστασιάδη-Ντράγκι συμμετέχουν ο κ. Γεωργιάδης, η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα