Σε ΕΔΕΚ-ΕΥΡΩΚΟ η πίεση ενόψει ολομέλειας για αφερεγγυότητα

Στην ΕΔΕΚ και στο ΕΥΡΩΚΟ στρέφεται η πίεση ενόψει της αυριανής ολομέλειας της Βουλής για τη ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Οι ισορροπίες αυτή τη στιγμή είναι ρευστές καθώς ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το πλαίσιο, εάν δεν υιοθετηθούν

οι τροπολογίες τους.

Νομοσχέδιο του ΚΟΑΓ θα καταθέσει η Κυβέρνηση

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να εγκρίνει νομοσχέδιο του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ), το οποίο θα καλύπτει μεγάλη ομάδα των μη βιώσιμων δανειοληπτών. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών στην κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών.

Όπως ανέφερε η Πόλυ Παπαβασιλείου, απαντώντας στο αίτημα για προστασία των μη βιώσιμων δανειοληπτών, δηλαδή αυτούς για τους οποίους δεν μπορεί να καταρτιστεί προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής, το σχέδιο θα τεθεί ενώπιον του ΔΣ του ΚΟΑΓ για έγκριση. Στη συνέχεια θα αποσταλεί στα Υπουργεία και θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. «Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο καλύπτεται μια μεγάλη ομάδα μη βιώσιμων δανειοληπτών», είπε. Το σχέδιο προνοεί επιδότηση επιτοκίου μέχρι 4% για περίοδο τεσσάρων έτη, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί τροποποιημένα νομοσχέδια που ενσωμάτωσαν τις τροπολογίες του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, μερικές των Κινήματος Οικολόγων και του ΑΚΕΛ. Ωστόσο, η ισορροπία επί του παρόντος φαίνεται να παραμένει στο 28 – 28.

Σύσκεψη Αρχηγών των Κομμάτων

Στις 10 το πρωί της Παρασκευής, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων, ενώ στις 16.00 θα συνέλθει η ολομέλεια.

Το ΔΗΚΟ δηλώνει ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, αφού έχουν ενσωματωθεί οι αλλαγές που προτείνει, ενώ η ΕΔΕΚ έθεσε τροπολογίες η έγκριση των οποίων θα της επιτρέψει να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Το ίδιο ισχύει και για το ΕΥΡΩΚΟ, ο Πρόεδρος του οποίου έθεσε ως κόκκινη γραμμή την τροπολογία που αναγκάζει τους πιστωτές να εκποιούν την ενυπόθηκη εξασφάλιση στο 80% της αξίας του δανείου για να μπορέσουν να διεκδικήσουν το υπολειπόμενο ποσό από τους εγγυητές.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ έχει αποδειχθεί και έχει ενσωματώσει τις τροπολογίες που πρότεινε το κόμμα.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής του κόμματος, Σταύρος Ευαγόρου, είπε πως ακόμη και με την αποδοχή ορισμένων από τις τροπολογίες του κόμματος το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να ψηφίσει τα νομοσχέδια όπως έχουν διαμορφωθεί.

Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ ο βουλευτής Νίκος Νικολαΐδης είπε ότι όπως έχουν κατατεθεί από την Κυβέρνηση τα κυβερνητικά νομοσχέδια δεν είναι αποδεκτά. «Τώρα είναι η ώρα των πολιτικών κομμάτων, τα οποία θα πρέπει να κάνουν αυτό που δεν έκανε η Κυβέρνηση και να προχωρήσουν και να ψηφίσουν ένα νομοθέτημα που να συμφωνεί με αυτό που επιβάλλει το συμφέρον του τόπου και το συμφέρον των πολιτών» συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι η ΕΔΕΚ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πώλησης πακέτων δανείων σε εταιρείες τουρκικών συμφερόντων, «κάτι που να είναι καταστροφικό για το εθνικό μας θέμα», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα αποστείλει επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων ζητώντας συλλογική δέσμευση για αποτροπή του ενδεχομένου αυτού.

Πηγή Sigma, ΚΥΠΕ,

Keywords
Τυχαία Θέματα