Σε 15 μέρες οι πρώτες εκποιήσεις στον Συνεργατισμό

Την οδό της ίασης βρίσκουν οχτώ στα 10 αναδιαρθρωμένα δάνεια του Συνεργατισμού. Ο πρόεδρος της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμά ότι το ύψος των αναδιαρθρώσεων θα υπερβεί το €1 δις το 2016. Στο μεταξύ, αρχίζουν στο επόμενο 15νθήμερο οι πρώτες εκποιήσεις.

Αναπτύσσει ταχύτητα στις αναδιαρθρώσεις δανείων η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, κ. Νικόλα

Χατζηγιάννη. Μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα "Μεσημέρι και κάτι", ο κ. Χατζηγιάννης παρουσιάστηκε αισιόδοξος σε σχέση με την πρόοδο που επιτελείται και επισήμανε ότι το 2015, ο Συνεργατισμός προχώρησε σε αναδιαρθρώσεις δανείων αξίας €1 δις, ενώ φέτος -όπως είπε- αναμένεται ότι θα ξεπεράσουν το ποσό αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, ο Συνεργατισμός βρίσκεται εντός των στόχων που έχει θέσει η Κεντρική Τράπεζα, καθώς το 80% των αναδιαρθρώσεων κρίνονται βιώσιμες και μεγάλο μέρος των δανείων έχει βρει ίαση μετά από αυτήν τη διαδικασία.

Η σταθεροποίηση και άνοδος της οικονομίας και της ανάπτυξης βοηθά προς την κατεύθυνση αυτή, ανέφερε ο πρόεδρος του Συνεργατισμού, αφού δίνει την ευχέρεια στους πολίτες να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Αναφερόμενος στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τόνισε ότι σταδιακά θα υπάρξει αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. "Ο Συνεργατισμός απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, θα εξαντλήσει την αυστηρότητα του ανάλογα και με τις πρόνοιες του νομοθετικού πλαισίου, το οποίο σφίγγει τον κλοιό" υπογράμμισε με νόημα.

Τον Ιούλιο οι πρώτες εκποιήσεις

Οι πρώτες εκποιήσεις στο Συνεργατισμό αναμένονται αρχές Ιουλίου και θα αφορούν παλιές υποθέσεις 10-15 ετών, για διάφορα είδη ακινήτων, κυρίως γης. Οι εκποιήσεις, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης είναι ένα από τα εργαλεία στη φαρέτρα του συνεργατισμού.

Αυτό που προβληματίζει τον πρόεδρο του Συνεργατισμού είναι η προσπάθεια κάποιων να ανακοπεί η θετική πορεία αναδιαρθρώσεων.

Κεφαλαιακή επάρκεια στο 16%

Ο Νικόλας Χατζηγιάννης, επισήμανε ότι η κεφαλαιακή επάρκεια έχει διαμορφωθεί στο 16 %, ποσοστό το οποίο -χαρακτήρισε- αρκετά ψηλό. Ο δείκτης αυτός, επισήμανε, αυξήθηκε γύρω στα 2% από το Δεκέμβριο του 2015.

Η κεφαλαιακή επάρκεια είναι εξαιρετικής σημασίας, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης για να μπορέσει ένας οργανισμός να δώσει χορηγήσεις.

«Δίνουμε δανειοδοτήσεις, είμαστε ακόμα σε χαμηλά επίπεδα, αλλά είμαστε 100% πάνω ,σε σχέση με πέρσι. Τα δάνεια δίνονται με υπεύθυνο τρόπο χωρίς μεγάλη πίεση», σημείωσε.

Στόχος του Συνεργατισμού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του, είναι να ενδυναμωθεί και να είναι ανταγωνιστικός συνεργατισμός ωφέλιμος για τον τόπο. Να αποτελεί έναν ελκυστικό κυπριακό οργανισμό. Επιπρόσθετος στόχος, η σταδιακή άντληση κεφαλαίων από τη χρηματιστηριακή αγορά τα επόμενα δυο χρόνια.

«Ο Συνεργατισμός είναι τράπεζα, αλλά σίγουρα όχι εμπορική τράπεζα», τόνισε. Η κουλτούρα και η ιστορία μας είναι συνεργατική, σημείωσε.

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις εμπορικές εταιρείες

Ξεκαθαρίζει μέσα στο επόμενο 6 μηνο το ζήτημα των εμπορικών συνεργατικών εταιρειών. Ο κ. Χατζηγιάννης, είπε πως πρόκειται για οικογενειακά κειμήλια και σημαντικά περιουσιακά στοιχεία. "Είναι με μεγάλη στεναχώρια που μπαίνουμε σε αυτό το δρόμο, για πώληση των εμπορικών συνεργατικών εταιρειών", συμπλήρωσε. Ο κ. Χατζηγιάννης, εξήγησε ότι η αποξένωση των εμπορικών συνεργατικών εταιρειών αποτελεί δέσμευση από το 2013. Στόχος, πρόσθεσε, είναι να βρεθεί ένας τρόπος να παραμείνουν στα χέρια των συνεργατιστών.

Στο ΧΑΚ το 2018

Προχωρά ο σχεδιασμός για εισδοχή στο ΧΑΚ, σταδιακά και σταθερά. Είναι συγκεκριμένα στο διαδικαστικό και οργανωτικό μέρος, όπως ενημέρωσε ο κ. Χατζηγιάννης. Στόχος της εισδοχής είναι να καταστεί ο συνεργατισμός πιο ανταγωνιστικός. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το 2018, αν το επιτρέψουν και οι συγκυρίες.

Στο μεταξύ, τις επόμενες μέρες η Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα θα προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά συνεργατιστικά ιδρύματα, με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και βέλτιστων πρακτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα