Σχέδιο Β΄ για το προσφυγικό ετοιμάζει η Γερμανία

Σε εναλλακτικό σχέδιο της Γερμανίας, σε περίπτωση, που ακυρωθεί η συμφωνία για την παράνομη μετανάστευση με την Τουρκία, μετά τις εξελίξεις στη χώρα, που δρομολογεί η παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από τον πρωθυπουργικό θώκο, αναφέρεται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας ‘Bild’.

Το σχέδιο εκπονήθηκε μετά την προειδοποίηση, που απηύθυνε ο Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, στην ΕΕ ότι η Τουρκία δεν προτίθεται να αναθεωρήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία, σε αντάλλαγμα για την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους Τούρκους πολίτες, λέγοντας μάλιστα «εμείς θα ακολουθήσουμε το δικό μας

δρόμο, εσείς ακολουθήστε το δικό σας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το σχέδιο προβλέπει, πλέον, κέντρα εγγραφής, τα γνωστά hot spots, των μεταναστών μόνο στα ελληνικά νησιά.

Οι πρόσφυγες θα παραμένουν στα ελληνικά νησιά και όταν θα απορρίπτονται οι αιτήσεις τους για εγκατάσταση στην Ευρώπη, θα επιστρέφονται στη χώρα τους από την Ελλάδα, πλέον, και όχι από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, τα χρήματα, που επρόκειτο να δοθούν στην Τουρκία, θα δοθούν στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο είναι ένα από τα πέντε εναπομείναντα κριτήρια, από σύνολο των 72, που η Άγκυρα καλείται να υλοποιήσει, προκειμένου να προχωρήσει η άρση των θεωρήσεων διαβατηρίου για Τούρκους πολίτες, που ταξιδεύουν στην ΕΕ, ενώ χρειάζεται και η έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των 28 κρατών μελών.

Η άρση της βίζας συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο συμφωνίας, στο οποίο κατέληξαν τον Μάρτιο ΕΕ και Τουρκία, με στόχο την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Τη συμφωνία είχε υπογράψει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος εκπροσώπησε την Τουρκία στις διαπραγματεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα