Σχέδιο Κάμερον για την πάταξη ισλαμιστικού εξτρεμισμού

Ένα πενταετές σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το «δηλητήριο» του ισλαμιστικού εξτρεμισμού στη Βρετανία παρουσίασε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον με ομιλία του στο Μπέρμιγχαμ.

Όπως είπε, δεσμεύεται να δράσει ώστε να διορθωθούν «οι αποτυχίες της ενσωμάτωσης» μουσουλμάνων στη βρετανική κοινωνία, οι οποίες έχουν οδηγήσει εκατοντάδες Βρετανούς υπηκόους στις τάξεις του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Κάμερον παραδέχθηκε ότι κάποιοι μουσουλμάνοι δεν έχουν παρά μόνο μικρή σύνδεση με τη βρετανική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι έχουν γεννηθεί στη χώρα. Προειδοποίησε επίσης ότι κάποιοι

νεαροί και νεαρές φαίνεται να ασπάζονται την ακραία ιδεολογία ελκυόμενοι από «μη βίαιους εξτρεμιστές».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επισήμανε τέσσερα μεγάλα ζητήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν: η «στρεβλωμένη» ιδεολογία των εξτρεμιστών, η διαδικασία της ριζοσπαστικοποίησης, το «πνίξιμο» των μετριοπαθών μουσουλμανικών φωνών και η «κρίση ταυτότητας» κάποιων Βρετανών μουσουλμάνων.

Μεταξύ των μέτρων που προανήγγειλε για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων περιλαμβάνονται η αναζήτηση τρόπων εντονότερης προβολής και διάδοσης των βρετανικών αξιών, η διενέργεια μελέτης των τρόπων διάδοσης του εξτρεμισμού, η σύσταση ενός φόρουμ συζήτησης για νεαρούς μουσουλμάνους, η εξέταση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει τη δια βίου ανωνυμία των θυμάτων υποχρεωτικών γάμων, η αντιμετώπιση του προβλήματος της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές και μέσω διαδικτύου, η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του εποπτικού οργάνου των ΜΜΕ, η παροχή κινήτρων στα σχολεία για να επιδιώκουν την καλύτερη ενσωμάτωση παιδιών μουσουλμανικών οικογενειών και η παροχή δυνατότητας στους γονείς να ζητούν οι ίδιοι την ακύρωση του διαβατηρίου του παιδιού τους αν φοβούνται ότι έχει ριζοσπαστικοποιηθεί.

«Με τον τρόπο αυτό», είπε ο κ. Κάμερον, «πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε τον αγώνα της γενιάς μας. Την αντιμετώπιση της εξτρεμιστικής ιδεολογίας. Την υπεράσπιση των κοινών μας βρετανικών αξιών. Την αντιπαράθεση στον εξτρεμισμό σε όλες του τις μορφές, τόσο βίαιες όσο και μη βίαιες. Την ενδυνάμωση εκείνων των μετριοπαθών και μεταρρυθμιστικών φωνών που μιλούν εκ μέρους της τεράστιας πλειοψηφίας των μουσουλμάνων, που θέλουν να ανακτήσουν τη θρησκεία τους και την αντιμετώπιση της κρίσης ταυτότητας ορισμένων νεαρών με το να φέρουμε μαζί τις κοινότητες μας και με το να δίνουμε ευκαιρίες σε όλους».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα