Σχέδιο Γιούνκερ: H Κύπρος θα δεχθεί 274 πρόσφυγες

Διαρροές στον Τύπο του σχεδίου Γιούνκερ για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αναφέρουν ότι η Κύπρος θα πρέπει να δεχθεί, στο πλαίσιο της προτεινόμενης “διανομής” προσφύγων στις κοινοτικές χώρες, 274 πρόσφυγες - αριθμός μεγαλύτερος του αρχικού σχεδίου που ούτως ή άλλως ουδέποτε εφαρμόστηκε.

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναμένεται, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, να παρουσιάσει το σχέδιό του στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του για την “κατάσταση της Ενωσης” (state

of the Union), στο Στρασβούργο, στις 9 Σεπτεμβρίου.

Στις προτάσεις Γιούνκερ θα περιλαμβάνεται κι η “διανομή” 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία - τις τρεις χώρες αιχμής - στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Με βάση τις διαρροές, τους περισσότερους πρόσφυγες θα δεχθούν η Γαλλία κι η Γερμανία, με 24.031 και 31.443 αντιστοίχως, ακολουθούμενες από την Ισπανία (14.931) και την Πολωνία (9.287). Τους λιγότερους θα δεχθεί η Μάλτα, με 133, ακολουθούμενη από την Κύπρο (274) και την Εσθονία (373).

Ωστόσο, κοινοτικές πηγές εκφράζουν ήδη επιφυλάξεις για τη δυνατότητα επιτυχίας του σχεδίου Γιούνκερ, όταν η προηγούμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για μετεγκατάσταση μόλις 20.000 προσφύγων, δεν έγινε δεκτή από το Συμβούλιο. Την ίδια στιγμή η Γερμανία, με την πολιτική ανοικτών θυρών που ακολουθεί σε αντίθεση με τις άλλες κοινοτικές χώρες, υπολογίζει να έχει στο έδαφός της μέχρι το τέλος του χρόνου 100.000 πρόσφυγες.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα