Σαββίδης στο ΣΙΓΜΑ για κυρώσεις:Πρόωρη η όποια εκτίμηση για ολοκλήρωση ερευνών

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, προέβη σε διευκρυνήσεις γύρω από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε σχέση με τη διερεύνηση των στοιχείων των Αμερικανών σε ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ.
  
Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Σαββίδης αποκάλυψε ότι πέρα από τα στοιχεία των Αμερικανών για τις κυρώσεις, η Κυπριακή Αστυνομία έχει ήδη στα χέρια της και άλλες καταγγελίες και υποθέσεις που αφορούν πιθανές παραβιάσεις  κυρώσεων.

Ο Γιώργος Σαββίδης περιέγραψε στο ΣΙΓΜΑ

όλη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί από τη Νομική Υπηρεσία για διερεύνηση των στοιχείων των Αμερικανών. Από την μελέτη των στοιχείων, μέχρι και την καταχώρηση ποινικής υπόθεσης στα δικαστήρια, αν αυτή δικαιολογείται από τα ευρήματα.

Ανέφερε πως «Θα μελετηθεί για να δούμε κατά πόσο υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω έρευνες. Όπως ξέρετε ποινικά αδικήματα βάση του κυπριακού δικαίου και του νόμου που ισχύει από το 2016 είναι εκείνα τα αδικήματα τα οποία φορούν παραβίαση κυρώσεων της ΕΕ ή των Ενωμένων Εθών. Υπό αυτό το πρίσμα δοθούν  οι θετικές οδηγίες προς την αστυνομία για να κάνουν την αστυνομική διερεύνηση».

Η τελική απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας για το αν θα καταχωρηθούν ποινικές υποθέσεις στο δικαστήριο, δεν φαίνεται να βασίζονται μόνο στα στοιχεία των Αμερικανών, αλλά κι άλλα στοιχεία που ήδη διερευνά η Αστυνομία. Ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι η Κυπριακή Αστυνομία ήδη εξετάζει υποθέσεις και καταγγελίες που έχει ενώπιον της, σε σχέση με πιθανές παραβιάσεις κυρώσεων.

Δήλωσε πως, «Υπάρχουν υποθέσεις οι οποίες εξετάζονται από την αστυνομία και αφορούν ισχυριζόμενες παραβιάσεις κυρώσεων. Δεν θέλω όμως να δώσω οποιαδήποτε περαιτέρω στοιχεία. Μετά την συμπλήρωση της αστυνομικής διερεύνησης τόσο τα στοιχεία αυτά που θα πάρουμε με τον τρόπο που ανέφερα όσο  και σε άλλες υποθέσεις, καταγγελίες, αναφορές που ήδη βρίσκονται στην αστυνομία. Με την συμπλήρωση των ερευνών αυτών θα διαβιβαστούν τα αποτελέσματα στο γραφείο μου για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το αν θα προχωρήσει η καταχώρηση οποιαδήποτε ποινικής υπόθεσης στο δικαστήριο». 

Τέλος, ο Γενικός Εισαγγελέας, ανέφερε πως είναι πολύ πρόωρο να γίνει οποιαδήποτε χρονική εκτίμηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ότι αυτό που προέχει σε αυτή τη φάση είναι η ενδελεχής μελέτη όλων των στοιχείων.

Δείτε το απόσπασμα: 

Διαβάστε επίσης:  ΠτΔ: Έλαβε τις πρώτες πληροφορίες από πλευράς ΗΠΑ για τις κυρώσεις (VID)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαββίδης, ΣΙΓΜΑ, Πρόωρη,savvidis, sigma, proori