Σάλος στη Γερμανία με δηλώσεις Γκάουλαντ για Ζ.Μποατένγκ

Αναστάτωση προκλήθηκε στη Γερμανία, μετά από δήλωση του υπαρχηγού του AfD, Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ενάντια στον Διεθνή ποδοσφαιριστή της Εθνικής Γερμανίας, Ζερόμ Μποατένγκ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γκάουλαντ δήλωσε στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung» ότι «Ο κόσμος τον βρίσκει καλό ως ποδοσφαιριστή, αλλά δεν θα τον ήθελε για γείτονα», αναφερόμενος στον Μποατένγκ.

Η δήλωση του αυτή, ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με χιλιάδες χρήστες να υπερασπίζονται τον δημοφιλή ποδοσφαιριστή της Μπάγερν Μονάχου υπό το hashtag #BoatengmeinNachbarn (Ο Μποατένγκ γείτονάς μου).

Ο σάλος που προκλήθηκε ανάγκασε την επικεφαλής της AfD, Φράουκε Πέτρι, να απολογηθεί για τη δήλωση του υπαρχηγού της.

Η κ. Πέτρι, με δήλωσή της στην εφημερίδα BILD, δήλωσε ότι ο υπαρχηγός της δεν είναι σε θέση να θυμηθεί εάν πράγματι έκανε αυτήν τη δήλωση. «Ζητώ συγγνώμη ανεξαρτήτως αυτού από τον κ. Μποατένγκ για την εντύπωση που δημιουργήθηκε», πρόσθεσε, ενώ στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter έγραψε: «Ο Ζερόμ Μποατένγκ είναι ένας καταπληκτικός ποδοσφαιριστής και δικαίως μέλος της Εθνικής Ομάδας. Χαίρομαι για το Euro».

Jêrome Boateng ist ein Klasse-Fußballer und zu Recht Teil der deutschen Nationalmannschaft. Ich freue mich auf die EM. #Nachbarn

— Frauke Petry (@FraukePetry) May 29, 2016

Νωρίτερα, με δήλωσή του στην BILD, ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε επισημάνει ότι «πολλοί ενοχλούνται τώρα για την προσβλητική παρατήρηση του Γκάουλαντ για τον Ζερόμ Μποατένγκ και την αποκαλούν ξενοφοβική. Ο Μποατένγκ όμως δεν είναι "ξένος", αλλά Γερμανός. Αυτό δείχνει ότι ο Γκάουλαντ δεν στρέφεται μόνο εναντίον των ξένων, αλλά και εναντίον του καλού στη Γερμανία: του σύγχρονου, του ανοιχτού στον κόσμο και της ελευθερίας. Η AfD του Γκάουλαντ είναι και γερμανοφοβική».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, με ανάρτησή του στο Facebook, χαρακτήρισε τη δήλωση του κ. Γκάουλαντ «χωρίς επίπεδο και απαράδεκτη», για να προσθέσει: «Όποιος μιλάει όπως ο Γκάουλαντ, αποκαλύπτεται μόνος του - και μάλιστα όχι μόνο ως κακός γείτονας. Οι δηλώσεις είναι σαφώς ρατσιστικές και δεν σέβονται τον άνθρωπο».

Ο κ.Γκάουλαντ μετά το σάλο που προκάλεσε η δήλωση του, προσπάθησε να ανασκευάσει την αρχική του τοποθέτηση, τονίζοντας ότι: "Ποτέ δεν έχω , όπως η FAS υπαινίσσεται προσβάλει τον κ Boateng . Εγώ δεν τον ξέρω , επομένως δε θα μπορούσα να τον υποτιμήσω ως προσωπικότητα… Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την εθνική μας ομάδα . Εύχομαι σε όλους τους παίκτες καλή τύχη για το Euro. "

Να αναφέρουμε ότι ο Ζερόμ Μποατένγκ έχει γεννηθεί στο Βερολίνο, από Γερμανίδα μητέρα και πατέρα από την Γκάνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα