Σάλος για νομοθεσία εκτρώσεων –Τι ισχύει ποιες οι επεκτάσεις

Μονοπωλεί τις συζητήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι όχι μόνο, τα τελευταία 24ωρα η νομοθεσία που διέπει τις εκτρώσεις στην Κύπρο. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η δημοσιοποίηση υπόθεσης, όπου τελεί υπό σύλληψη γυναίκα και γιατρός μετά από σχετική κατηγορία του πατέρα.

Η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο, καθώς ο πατέρας του παιδιού δεν γνώριζε για την απόφασή της και όταν το πληροφορήθηκε μετέβη στην κλινική και προκάλεσε ζημιές. Η γυναίκα ήταν στον δεύτερο μήνα της κύησης (8 βδομάδων) και στην κλινική για την έκτρωση την είχε συνοδεύσει η μητέρα του συντρόφου της, η οποία προφανώς συμφωνούσε με την απόφαση που είχε λάβει. Η ίδια, όταν τη συνέλαβαν, εξέφρασε άγνοια για τον νόμο και ζήτησε συγγνώμη.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της γυναίκας και του γιατρού που διενήργησε την έκτρωση, ενώ θα παραμείνουν υπό κράτηση για πέντε ημέρες για «συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος» και «προμήθεια φαρμάκων ή οργάνων ή άσκηση βίας οποιουδήποτε είδους με σκοπό την άμβλωση».

Άναψαν τα αίματα στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ για τις εκτρώσεις

Τι ισχύει στη νομοθεσία της Κύπρου

Αξίζει να σημειωθεί αρχικά ότι ο τερματισμός της εγκυμοσύνης στην Κύπρο περιλαμβάνεται στα «Ποινικά αδικήματα εναντίον των ηθών», ως «ιατρικός τερματισμός της εγκυμοσύνης» στα άρθρα 167 και 168 του Ποινικού Κώδικα.

Οι περιπτώσεις στις οποίες ο νόμος επιτρέπει την έκτρωση είναι συγκεκριμένες και είναι οι εξής:

- Κατόπιν πιστοποίησης της αρμόδιας αστυνομικής αρχής που βεβαιώνεται από ιατρική πιστοποίηση όταν αυτό είναι εφικτό, ότι η εγκυμοσύνη προκλήθηκε κατόπιν βιασμού και κάτω από περιστάσεις οι οποίες, αν δεν τη σταματούσε, θα δημιουργούσε σοβαρό κλονισμό στην κοινωνική θέση της εγκύου ή του οικογενειακού περιβάλλοντος της, ή

- Κατόπιν γνωμοδότησης δύο ιατρών εγγεγραμμένων σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου, ότι με καλή πίστη, είναι της γνώμης ότι αν εξακολουθούσε η εγκυμοσύνη, η ζωή της εγκύου θα ετίθετο σε κίνδυνο ή θα επροκαλείτο φυσική, πνευματική ή ψυχική της βλάβη ή οποιουδήποτε τέκνου της που υπάρχει, μεγαλύτερη από εκείνη παρά αν δεν τερματιζόταν η εγκυμοσύνη ή ότι υπάρχει ουσιώδης κίνδυνος ότι αν γεννιόταν το τέκνο, θα έπασχε από τέτοιες φυσικές ή ψυχικές ανωμαλίες ώστε να είναι σοβαρά ανάπηρο.

Απόπειρα άμβλωσης

Το νομικό πλαίσιο της Κύπρου διέπει επίσης και την απόπειρα άμβλωσης στα εξής κεφάλαια του ποινικού κώδικα:

167. Όποιος, με σκοπό να επιφέρει αποβολή σε οποιαδήποτε γυναίκα, που κυοφορεί ή όχι, χορηγεί παράνομα σε αυτή ή προκαλεί ώστε αυτή να πάρει δηλητήριο ή άλλο επιβλαβές πράγμα ή χρησιμοποιεί βία οποιουδήποτε είδους, ή οποιουδήποτε άλλου μέσου, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δεκατεσσάρων χρόνων.

168. Γυναίκα που κυοφορεί ή όχι, η οποία με σκοπό να επιφέρει αποβολή στον εαυτό της, παίρνει παράνομα δηλητήριο ή άλλο επιβλαβές πράγμα, ή χρησιμοποιεί βία οποιουδήποτε είδους ή οποιουδήποτε άλλου μέσου ή επιτρέπει να χορηγηθεί σε αυτή ή να χρησιμοποιηθεί πάνω της οτιδήποτε από τα αναφερόμενα πιο πάνω, είναι ένοχη κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων.

169. Όποιος εφοδιάζει παράνομα ή προμηθεύει οτιδήποτε σε άλλον, ο οποίος γνωρίζει ότι αυτό σκοπεύεται να χρησιμοποιηθεί παράνομα για να επιφέρει αποβολή σε γυναίκα που κυοφορεί ή όχι, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση τριών χρόνων.

Πολιτικές προεκτάσεις του θέματος

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο των εκτρώσεων στην Κύπρο προκαλεί τα τελευταία χρόνια κατά καιρούς αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα στους βουλευτές, την ώρα που εκκρεμεί από τον Φεβρουάριο του 2015 κοινή πρόταση νόμου ενώπιον της Βουλής από τα τρία κόμματα, ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, για τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου στον ποινικό κώδικα.

Σκοπός της πρότασης νόμου είναι η τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 169Α του περί Ποινικού Κώδικα Νόμου που αφορούν τον ιατρικό τερματισμό της εγκυμοσύνης και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτός επιτρέπεται, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει για το ζήτημα αυτό.

Κυριότερα σημεία της εν λόγω πρότασης είναι

Η άμβλωση με ελεύθερη επιλογή της γυναίκας επιτρέπεται μόνο εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί ο τρίτος μήνας κύησης.

- Τίθενται χρονικοί περιορισμοί για όλες τις άλλες περιπτώσεις (βιασμός, σοβαρή αναπηρία εμβρύου) που δεν υπάρχουν σήμερα και ρυθμίζονται νέες περιπτώσεις (πολλαπλή κύηση που απειλεί τη βιωσιμότητα άλλων εμβρύων).

- Προτείνεται, επίσης, η απαγόρευση διαφημίσεων φαρμάκων για έκτρωση, με σαφή διάκριση από τη διαφώτιση από κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού και γιατρούς.

- Όταν δεν έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

- Όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα εγκληματικής πράξης (όπως βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση, αιμομιξία) και δεν έχουν συμπληρωθεί 19 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

- Όταν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής ανωμαλίας του εμβρύου, που επάγονται τη γέννηση παθολογικού νεογνού.

Ανύπαρκτα στοιχεία εκτρώσεων

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τέως Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου, σε έκθεσή της τον Σεπτέμβριο του 2015 αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, σημείωνε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα τα περιστατικά εκτρώσεων.

Η Επίτροπος, μάλιστα, χαιρέτιζε την πιο πάνω κοινή πρόταση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι κατά τη διερεύνηση του ζητήματος των εκτρώσεων αναζήτησε στατιστικά στοιχεία όσον αφορά τον αριθμό των εκτρώσεων που πραγματοποιούνται σε αναγνωρισμένα κρατικά και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, καθώς και επιμέρους στοιχεία όσων γυναικών υποβλήθηκαν σε έκτρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα